20/05/2024

Fudbalski klub Rudar iz Kaknja zvanično je imenovao novog šefa stručnog štaba svog prvog tima, a to je trener Nijaz Kapo.

“Igračka i trenerska karijera Nijaza Kape najviše je vezana za Rudar, a počeo je igrati veoma rano. U seniorskoj ekipi Bosne iz Visokog nastupio je još kao učenik srednje Elektrotehničke škole koju je pohađao u Sarajevu. Bilo je to u Drugoj ligi – Jug, 18.3.1973. godine u Titogradu (Budućnost – Bosna 4:0).

Dolaskom u Rudar trenera Miše Smajlovića, počelo je formiranje tima za duži vremenski period i tima za ostvarivanje strateških klupskih ciljeva. U tu strategiju uklapao se i mladi Nijaz Kapo, koji će od 1976. u zeleno-crnom dresu napraviti kontinuitet sve do sezone 1984/1985. U devet sezona imao je šestomjesečnu pauzu i kratak izlet u Igman iz Konjica. Najbolje je igrao kod trenera Džemaludina Mušovića, kada je dostignutom formom mogao igrati i u većini prvoligaških ekipa. Bio je beskompromisni borac u duelima, stameni odbrambeni igrač, kojem su pored talenta, glavne odlike bile upornost, odlučnost i agresivnost. Imao je profesionalan odnos, besprijekorno obavljao zadatke čuvajući najbolje protivničke napadače. Iznad prosječno zalaganje i u narednoj sezoni obezbijedilo mu je mjesto u reprezentaciji BiH za utakmice protiv najboljih selekcija Srbije i Crne gore. Tako je Nijaz obukao reprezentativni dres i kao senior jer je isti nosio 1973. godine kao omladinac na prvenstvu mladih reprezentacija jugoslovenskih republika.

Tek od 1996. godine zainteresirat će ga trenerski rad i u narednih 25 godina, do Rudareve stogodišnjice, Kapo će trenirati prvo juniore, a zatim klub iz rodnog zavičaja, Moštre, koje uvodi dva puta u Drugu ligu. U jednoj od tih sezona za Moštre je branio i Kenan Hasagić, koji će se zajedno sa Kapom vratiti u Rudar. Kapo će na trenerskoj poziciji postati pomoćnik Antonu Lukiću (1996/1997), a Kenan će stati na gol Rudara i krenuti u blistavu reprezentativnu i međunarodnu karijeru.

Kao što pripada grupi istaknutijih i boljih igrača Rudara isto tako pripada nekolicini uspješnih trenera koji su kao igrači nosili zeleno-crni dres. Ekipe koje je vodio osvajale su prva mjesta i prelazile u viši takmičarski rang. Tako su Moštre postajale drugoligaš, a onda je i Mladost DK svojom trenerskom vizijom doveo do ulaska u Prvu ligu FBiH. Na tome nije stao, već je istu ekipu uveo i u Premijeligaško društvo (2014/2015) što je najbolji trenerski rezultat Nijaza Kape. Kao prvi i pomoćni trener na kormilu Rudara proveo je dosta vremena. Bio je na pomoćnoj poziciji i u jesen 1997/1998, kada su Rudar vodili Anton Lukić i Husnija Arapović. Zatim asistent Sulejmanu Spahiću – Haleru i Asimu Saračeviću u sezonama 2000/2001. i 2001/2002. Poslije Saračevićevog odlaska, u aprilu 2002. godine, preuzima ekipu kao prvi trener. Šef struke i glavni trener je od početka do kraja sezone 2002/2003. Na istu poziciju se vratio, dva kola prije kraja u sezoni 2006/2007, pred odlučujuću utakmicu Troglav – Rudar u Livnu. Ostao je na toj poziciji i u novoj sezoni, do kraja jeseni u prvenstvu 2007/2008. Poslije toga kao trener Mladosti DK postiže izuzetne trenerske rezultate, a u 2013. godini proglašen je i najboljim trenerom od strane Sportskog saveza Općine Kakanj. Trenerski angažman imao je i u 2016. godini.” – navodi se iz FK Rudar Kakanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *