20/05/2024

Stadion “Solitude” nalazi se u glavnom gradu Sjeverne Irsue, u Belfastu, i dom je najstarijeg nogometnog kluba u Irskoj, Cliftonville FC koji je osnovan 1879. godine, a zašto je isti interesantan, našim uvaženim čitaocima ćemo mi sa portala sportskevijesti.com pojasniti u nastavku teksta.

Ovaj stadion, osnovan 1890. godine, ne bi bio, sam po sebi, naročito poseban ili drugačiji u odnosu na neki drugi stadion, no ono što je interesantno, jeste podatak da je upravo na ovom nogometnom zdanju izveden prvi jedanaesterac u međunarodnom nogometu.

Prema historijskim podatcima sa zvanične stranice Cliftonville FC, taj prvi jedanaesterac ikada izveden u međunarodnom nogometu je, zanimljivo je – bio promašen, a izum kaznenog udarca pripisuje se, inače, golmanu i biznismenu Williamu McCrumu 1890. godine u Milfordu, u okrugu Armagh u Sjevernoj Irskoj.

Inače, kada se naziv ovog stadiona prevede sa Engleskog jezika, značio bi stadion “Samoće”, a što je, također, vrlo netipično ime za jedno nogometno zdanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *