20/05/2024

Ovog mjeseca se u Obali Slonovače održava Kup afričkih nacija, te je sa današnjim danom okončana i grupna faza takmičenja.

Tim povodom ćemo mi sa portala sportskevijesti.com našim uvaženim čitaocima u nastavku teksta predstaviti nekoliko zanimljivosti, a vezanih za dosadašnji tok turnira.

Tako je, pored ostalih zanimljivosti, čak 16 igrača reprezentacije Ekvatorijalne Gvineje, koji nastupaju na ovogodišnjem prvenstvu, rođeno u Španiji, a Ekvatorijalna Gvineja ujedno je i jedina je država u Africi u kojoj se službeno govori Španski jezik, dok što se tiče učinka tokom dosadašnjeg dijela takmičenja, u pitanju je selekcija koja je postigla najviše pogodaka od svih reprezentacija, devet pogodaka, a također za ovu selekciju se veže i meč sa najviše golova u grupnoj fazi, u pitanju je pobjeda od 4:2 nad selekcijom Gvineje Bisau, dakle, postignuto je ukupno 6 pogodaka na susretu.

Reprezentativac Ekvatorijalne Gvineje, Emilio Nsue, postao je najstariji igrač koji je na Kupu afričkih nacija postigao tri pogotka na jednom meču, Nsue je sa 34 godine tri puta bio strijelac u pobjedi svoje reprezentacije nad selekcijom Gvineje Bisau rezultatom 4:2, u okviru grupne faze turnira, a također, ovaj igrač je, sa pet postignutih golova u grupnoj fazi takmičenja, izjednačio pojedinačno dostignuće nekog igrača u grupnoj fazi turnira staro 54 godine, s obzirom da takvo što nije desilo od Kupa afričkih nacija iz 1970. godine, kada je to isto postigao Laurent Pokou, tadašnji reprezentativac Obale Slonovače.

Trener Amir Abdou sa Komora, rođen u Francuskoj, nastavio je ispisivati stranice historije afričkog nogometa, s obzirom da je nakon 2021. godine, kada je ispisao najsvjetlije stranice historije reprezentacije Komora, odnosno, kada je u ulozi selektora ovu reprezentaciju prvi put odveo na Kup afričkih nacija, da bi sada, na ovom prvenstvu, također u svojstvu selektora, reprezentaciji Mauritanije donio prvu pobjedu u historiji, Mauritanija je u okviru grupne faze savladala selekciju Alžira i time ujedno izborila i narednu fazu takmičenja, osminu finala prvenstva.

Reprezentacija Namibije je po prvi put u svojoj historiji uspješno prošla grupnu fazu takmičenja, i izborila plasman u narednu fazu Kupa afričkih nacija, a interesantan je podatak i taj da je ova selekcija do ostvarenja tog cilja došla na način da je postigla tek jedan jedini pogodak u grupnoj fazi, no i to se ispostavilo kao dovoljno da se u konačnici dođe do 4 boda, završi na trećoj poziciji grupe, onoj koja vodi u osminu finala prvenstva.

Selekcija Tunisa se oprostila od daljeg nastupa na Afričkom kupu nacija već nakon grupne faze, ali i bez da je ostvarila ijednu pobjedu, što se ovoj selekciji desilo prvi put od prvenstva iz 2010. godine, dakle, u pitanju je punih 14 godina.

Samo dvije reprezentacije nakon grupne faze turnira nisu osvajale bodove, to su selekcije Gvineje Bisau i Gambije, i interesantno je, obje selekcije imaju identičnu gol-razliku, sa 2 postignuta i 7 primljenih golova, te će naposlijetku podijeliti posljednje mjesto na ovogodišnjem Kupu afričkih nacija.

Omar Abdikadir Artan postao je prvi somalski sudija na Kupu afričkih nacija, on je sudio utakmicu grupne faze između Tunisa i Namibije, i tako ispisao nove stranice historije nogometa u Somaliji, ali i generalno u Africi.

Aktualni afrički prvak, selekcija Senegala, završila je grupnu fazu turnira kao jedina selekcija sa maksimalnim brojem bodova, 9 bodova, i samim tim je selekcija s najvećim brojem bodova na prvenstvu poslije ove faze takmičenja.

Dvije najubjedljivije pobjede tokom grupne faze takmičenja ostvarile su reprezentacije Ekvatorijalne Gvineje protiv Obale Slonovače, te Južnoafričke republike protiv Namibije, u oba slučaja bilo je 4:0, no ono što je također zanimljivo, jeste i podatak da su obje selekcije, a koje su pretpile dva najteža poraza, dakle i Obala Slonovače i Namibija, izborile plasman u osminu finala Kupa afričkih nacija.

Obala Slonovače je tek drugi put u svojoj historiji domaćin i organizator Afričkog kupa nacija, prethodni put se prvenstvo u ovoj državi održalo 1984. godine, prije tačno 30 godina, prvak je tada postala selekcija Kameruna, dok je selekcija Obale Slonovače, inače, dva puta bila prvak Afrike, na prvenstvima 1992. godine i 2015. godine, simptomatična dva naslova prvaka i dvije organizacije turnira za ovu državu.

Čak dvanaest od ukupno 24 reprezentacije, a koje učestvuju na ovogodišnjem Kupu afričkih nacija, barem jednom kroz historiju su osvajale prvenstvo, u pitanju su Egipat sa rekordnih sedam naslova afričkog prvaka, zatim Kamerun sa pet, Gana sa 4, Nigerija 3, Alžir, Kongo, i Obala Slonovače sa po 2 naslova kontinenantalnog prvaka, dok su po jednom najbolji u Africi bile selekcije, Južnoafričke republike, Maroka, Senegala, Tunisa, i Zambije, a interesantno je da grupnu fazu ovogodišnjeg prvenstva, od svih nekadašnjih prvaka, nisu prošle čak četiri selekcije, Gana, Tunis, Zambija, i Alžir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *