20/05/2024

Na šest od sedam svjetskih kontinenata se održava kontinentalno prvenstvo nogometnih reprezentacija, osim na Antarktiku, koji inače, gotovo da i nema ljudskog stanovništva, samim tim niti država niti nogometa i sporta.

Tako se kontinentalna prvenstva održavaju u Africi, Aziji, Evropi, Južnoj Americi, Okeaniji, te u Sjevernoj Americi, i na svakom kontinentu, izuzev u Okeaniji, postoje kvalifikacije za smotru najboljih nogometnih selekcija, dakle na datom kontinentu.

U Africi se održava Kup afričkih nacija, gdje su najuspješnije reprezentacije Egipat sa sedam naslova kontinentalnog prvaka, potom slijedi Kamerun sa pet, te Gana sa četiri osvojena naslova afričkog prvaka.

U Aziji se održava Azijski kup, gdje su najuspješnije reprezentacije Japana sa četiri naslova kontinentalnog prvaka, a potom slijede Saudijska Arabija i Iran sa po tri osvojena naslova azijskog prvaka.

U Evropi se održava Evropsko prvenstvo, gdje su najuspješnije reprezentacije Njemačke i Španije sa po tri naslova kontinentalnog prvaka, a potom slijede Italija i Francuska sa po dva osvojena naslova evropskog prvaka.

U Južnoj Americi se održava Copa America, gdje je najuspješnije reprezentacije Urugvaja i Argentine sa po petnaest naslova kontinentalnog prvaka, a potom slijedi Brazil sa devet osvojenih naslova južnoameričkog prvaka.

U Okeaniji se održava OFC kup, gdje je najuspješnija reprezentacije Novi Zeland sa pet naslova kontinentalnog prvaka, potom slijedi Australija sa četiri, te Tahiti sa jednim osvojenim naslovom prvaka Okeanije.

U Sjevernoj Americi se održava GOLD cup, gdje je najuspješnija reprezentacije Meksika sa dvanaest naslova kontinentalnog prvaka, potom slijede Sjedinjene Američke Države sa sedam, te Kostarika sa tri osvojena naslova sjevernoameričkog prvaka.

Grafikon najuspješnijih nogometnih reprezentacija po kontinemtima:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *