14/05/2024

Bivši igrač Fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva, Liberijac Patrick Gerhardt Nyema, do prije sedam godina unazad, obilazio je nogometne stadione širom svijeta, naravno, kao igrač različitih svjetskih klubova, te je bio tema kojom smo se mi sa portala sportskevijesti.com, odlučili pozabaviti u ovaj čas.

Tako je Nyema, koji je rođen u gradu Bern u Švicarskoj, no koji je porijeklom Liberijac, svoje prve dodire sa nogometnim loptom imao upravo u tom gradu, u klubu Yang Boys, odakle je 2006. godine otišao u Concordia BS, a potom godinu dana kasnije i u SR Delemont, također, švicarske klubove, ne sluteći tada da na nogometnim stadionima u ovoj državi neće igrati narednih deset godina.

Potom se ovaj nogometaš, zaputio ka Rumuniji, gdje je zaigrao za tamošnji klub CS Otopeni, međutim istekom tog ugovora, put ga je počeo voditi po različitim kontinentima i svjetskim državama.

Prvobitno je, nakon boravka u Rumuniji, otišao na sasvim drugi kontinent, u Sjevernu Ameriku, u Kanadu, gdje je nastupao za tamošnji klub Brentford Galaxy SC, no ubrzo će i Kanadi, ispostaviće se kasnije, zauvijek reći zbogom, te će se sa krajnjeg zapada svijeta zaputiti u sami centar svijeta, u Bosnu i Hercegovinu, gdje postaje član Fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva, no ne zadugo.

Činjenice ubrzo rekoše da se Nyema odlučio, tek godinu dana “odmoriti” u centru svijeta, dakle u BiH, kako bi mogao nastaviti svoj put od krajnjeg zapada prema krajnjem istoku svijeta, prema Australiji, gdje postaje član kluba Melbourne Heart.

No, Nyema se ni u Australiji nije (pre)dugo zadržao, te se potom obreo u Aziji, u Iraku i u klubu Al-Zawraa SC, što je bio četvrti kontinent na kojem je zaigrao nogomet, a uporedo je kao reprezentativac Liberije igrao i na svom petom kontinentu, kontinentu svog porijekla, u Africi.

Ubrzo je Nyema napustio i Irak, međutim, ostao je još jedno vrijeme u Aziji, naredna destinacija u njegovim putešestvijama bila je Malezija, gdje je postao član kluba Sarawak FA, prije nego se odlučio za povratak u Evropu, za povratak u državu u kojoj je njegov dugi put započeo, za povratak u Švicarsku.

U Švicarskoj Nyema, nakon deset godina provedenih na pet različitih kontinenata, od šest mogućih, ipak nije zaigrao za svoj matični klub Young Boys, već za FC Breitenrain, ali ni tu ne bi kraj putovanja za Liberijca, iako se u jednom trenutku činilo da bi na idealan način mogao zatvoriti savršeni “nogometni krug”.

Ponovo Nyemu Australija “pozva k sebi”, ponovo Melburn, i tamošnji klub Melbourne Knights, gdje je ostao do kraja svoje karijere, koju je okončao 1. jula 2017. godine sa 32 godine.

Po završetku karijere, ostaće zapisan podatak da je Patrick Gerhardt Nyema ujedno i jedini ikada igrač iz Premijer lige BiH, koji se može pohvaliti sa nogometnim stažom na pet od šest kontinenata svijeta, dakle u Africi, Aziji, Australiji, Evropi, i Sjevernoj Americi, dok jedino nikada nije zaigrao u Južnoj Americi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *