09/05/2024

Azijski kup, koji se u januaru i februaru ove godine održava u Kataru, ulazi u svoju završnicu, te je preostalo da se odigraju mečevi četvrtfinala, nadalje polufinala, te finala takmičenja.

Pored činjenice da je većina utakmica turnira iza nas, nama sa portala sportskevijesti.com se kao zanimljiva tema nametnuo podatak o broju golova tokom dosadašnjeg dijela prvenstva, a naročito interesantan je podatak o broju pogodaka postignutim u sudijskim nadoknadana mečeva, a o čemu ćemo u nastavku teksta informisati naše uvažene čitaoce.

U dosadašnjem dijelu Azijskom Kupa, a zaključeno sa susretima osmine finala takmičenja, postignuto je 106 pogodaka, a interesantno je da je od tih 106 njih čak 26 postignuto u sudijskim nadoknadama mečeva.

Tačnije, bilo da se radi o sudijskoj nadoknadi u prvom poluvremenu, poslije isteka 45. minute, ili je da u pitanju period nakon isteka 90. minuta duela, tih 26 od 106 ukupno golova u dosadašnjem toku turnira značilo bi u prosjeku da je svaki četvrti gol na prvenstvu postignut u sudijskim nadoknadama.

Najviše golova na jednom meču, a koji su postignuti u sudijskim nadoknadama, postignuto je ba meču osmine finala Azijskog kupa, između reprezentacija Iraka i Jordana, tri pogotka, jedan u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, te dva u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena, i sva tri ta gola postigla je reprezentacija Jordana u pobjedi od 2:1, i samim tim izborila plasmanu u četverfinale takmičenja.

Ako ovim podatcima dodamo i to da je u pitanju svjetski rekord prema broju postignutih pogodaka u sudijskim nadoknadama mečeva na nekom kontinentalnom takmičenju, tada je ovogodišnji Azijski kup sam po sebi dodatno zanimljiv, ne samo u azijskim, već i u svjetskim nogometnim okvirima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *