18/05/2024

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica, Elvedina Muzaferija, ispisala je danas, u švicarskoj Crans Montani, zlatnim slovima pobjedu u spust utrci Europa kupa.

Švicarsko skijalište, na kojem je prije godinu osvojila srebrnu, prvu historijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu ikada, Muzaferija je danas u drugoj utrci savladala s vremenom 1:08.12  i iza sebe ostavila Triciju Mangan iz SAD-a, te domaću Deliju Durrer, dok je na četvrtom mjestu završila Čehinja Ester Ledecki koja je za bh.skijašicom kasnila 33 stotinke.  

Do pobjede je najbolja skijašica u BiH stigla sa startne pozicije 34 i upisala 100 bodova, dok je u prvoj spust utrci koja je, također, održana jutros u Crans Montani osvojila visoko 7. mjesto s 36 bodova.  

Podsjetimo, Muzaferiji je danas vozila prve dvije spust utrke FIS Europa kupa u ovoj sezoni, i s 136 bodova izbila na sedmo mjesto u ukupnom poretku Europa kupa.  

Svoj današnji, historijski uspjeh, posvetila je svim ženama žrtvama porodičnog nasilja, o čemu je rekla sljedeće:

“Iako sam danas pobijedila na utrci Europa kupa, što je ujedno i najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ikada, odnosno prva pobjeda u nekom internacionalnom takmičenju, ne mogu biti tako sretna. Danas je dan žalosti i ovu pobjedu želim posvetiti svim djevojkama i ženama koje su žrtve porodičnog nasilja. Znajte da sam uz vas i da nikada nije kasno da reagujete.” – poručila je Muzaferija, a zatim se osvrnula na današnje dvije utrke, kojima itekako može biti zadovoljna:

“Danas je dan bio dosta dug. Imali smo dvije utrke. Prvu utrku sam završila na sedmom mjestu s dosta grešaka. Međutim, znala sam da imam drugu priliku i dala sam sve od sebe, iskoristila sam je iako nisam imala najbolji osjećaj dok sam skijala. Znala sam da moram napadati stazu i na kraju se to isplatilo. Zaista sam sretna da mogu, u sedmici kada je 40. godina Olimpijskih igara u Sarajevu, ostvariti historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu.” – kazala je Muzaferija dodajući da se raduje narednim utrkama u Crans Montani koje će voziti u okviru Svjetskog kupa.

Svjetski kup u brzim disciplinama za žene, nastavlja se 17. i 18. februara u istom mjestu, odnosno, u Crans Montani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *