28/04/2024

Iako se nerijetko “digitalno doba” dovodi u kontekst lošeg za razvoj djece i mladih po pitanju sporta, za mlade ipak ima nade, barem u sarajevskom naseju Dobrinja.

Dokaz tome je, izneđu ostalog, šest terena za sport i rekreaciju, kao i zasebni nogometni teren u samo jednoj mjesnoj zajednici u sklopu jednog sarajevskog “olimpijskog” naselja, naselja Dobrinja.

Dobrinja je površinski najveće, i ujedno najmnogoljudnije sarajevsko naselje, izgrađeno u periodu od 1983. godine do 1986. godine, te se nalazi na području Općine Novi Grad Sarajevo, i prema procjenama u ovom naselju živi nešto više od 40.000 stanovnika.

Dobrinja je sastavljena od četiri mjesne zajednice, i to MZ Dobrinja A, MZ Dobrinja B, MZ Dobrinja C i MZ Dobrinja D, a naselje na “dva dijela siječe” rijeka kratkog toka, Dobrinja, po kojoj je naselje i dobilo ime, i koja kroz ovo naselje protiče ispod čak osam mostova.

Naselje Dobrinja izgrađeno je, inače, za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su održane 1984. godine u Sarajevu, te je shodno tome “olimpijsko naselje”, i uz “Olimpijsko naselje”, jedno je od ukupno dva takva u Gradu Sarajevo.

U MZ Dobrinja C, jednoj od četiri dobrinjske mjesne zajednice, nalazi se, između ostalog, šest parkova sa zelenom površinom i adekvatnim sadržajem za djecu i mlade svih uzrasta, uključujući dječija igrališta, i terene namijenjene za različite sportove i rekreaciju, kao što su tereni za mali nogomet, košarku i basket, ili za odbojku i tenis.

Također, u ovoj mjesnoj zajednici u naselju Dobrinja, nalazi se i zaseban fudbalski teren “Dobrinja IV”, koji je prevashodno namijenjen za trenažni proces polaznika Škole fudbala FK Dobrinja iz Sarajeva, a interesantno je i to da se teren nalazi u Ulici “Želimira Vidovića Kelija”, ulici nazvanoj po legendarnom nogometašu FK Sarajevo, koji je u maju 1992. godine tragično stradao tokom ratnih dešava u BiH, u plemenitoj akciji spašavanja svojih sugrađana.

U sljedećem video prilogu u režiji stranice “Sarajevski Informer, možete pogledati kakve uslove imaju djeca i mladi u jednoj mjesnoj zajednici u jednom sarajevskom naselju, mjesnoj zajednici Dobrinja C u naselju Dobrinja, te se uvjeriti zašto za mlade ima nade, i to tako što ćete koristiti sljedeći link:

https://www.facebook.com/share/v/EaoE9NjDvSZaK8x2/?mibextid=2JQ9oc

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *