18/05/2024

Svjetsko seniorsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije III – grupe B održava se u periodu 23. do 29. februara 2024. godine u dvorani „Mirza Delibašić“ u sklopu centra Skenderija

Nakon odlično ocijenjene organizacije Svjetskog seniorskog prvenstva treće divizije 2023. godine, i ove godine je Hokejaškom savezu BiH pripala čast da prvenstvo organizuje u glavnom gradu BiH.

Posebnost ovoj prilici daje i obilježavanje 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a ovim četvrtim po redu hokejaškim turnirom Savez će zaključiti “Mjesec hokeja u Sarajevu”. 

Sarajevo će biti domaćin reprezentacijama koji se takmiče u okviru treće divizije – grupe B na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu, a učesnici na ovom prvenstvu su reprezentacije Sjeverne Koreje, Bosne i Hercegovine, Hong Konga, Singapura, Irana i Filipina. 

Prema sadašnjem rankingu, reprezentacija BiH se nalazi na 48. mjestu svjetskih selekcija u hokeju na ledu, a nakon osvojenog srebra u diviziji IIIB prošle godine napredovala je za dva mjesta.

Od protivnika s kojima će susresti reprezentacija BiH, Hong Kong je 47. mjesto, Sjeverna Koreja, Filipini i Iran zauzimaju 56., 55. i 54. mjesto, dok je Singapur na 51. mjestu. 

Hokejaški savez BiH kontinuirano radi posljednjih 15 godina na popularizaciji hokeja na ledu u Sarajevu i BiH, a u 2022. godini BiH je bila domaćin U18 Svjetskog prvenstva na kojem je selekcija BiH osvojila zlatnu medalju kao debitant i tako izborila viši rang.

Zahvaljujući uspješnoj organizaciji na tom takmičenju IIHF je povjerio organizaciju Svjetskog seniorskog prvenstva 2023. godine, kada reprezentativci BiH osvajaju historijsko drugo mjesto.

U januaru ove godine, “Skenderija” je bila domaćin U20 Svjetskog prvenstva, a juniorski reprezentacija BiH je sa četiri pobjede izborila zlato i prelazak u višu diviziju.

Iz Hokejaškog saveza BiH pozivaju sve da i na predstojećem prvenstvu podrže reprezentaciju BiH, i da zajedno svjedočimo novim uspjesima i medaljama. 

Ukupno će na prvenstvu biti odigrano 15 utakmica, a hokejaši reprezentacije BiH će prvi susret odigrati 23. februara protiv Irana, zatim protiv Hong Konga 24. februara, potom protiv Filipina 26. februara, te kontra Singapura 27. februara, dok će prvenstvo zatvoriti susret između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Koreje 29. februara, i sve utakmice bosanskohercegovačkih hokejaša igraju se od 20 sati. 

Ulaz na sve utakmice je besplatan, i iz saveza pozivaju građane i ljubitelje zimskih sportova da podrže hokejašku reprezentaciju BiH. 

Pripremne utakmice seniorske reprezentacije pred predstojeće Svjetsko prvenstvo igrat će se u ponedjeljak, 19. februara od 19 sati i u utorak, 20. februara sa početkom u 11 sati i 30 minuta, a u sportskom centru “Skenderija”, gostovaće austrijski klub UHT Dukes Graz. 

Na širem spisku reprezentacije BiH se nalazi 26 igrača, koja se pod vodstvom selektora Kanađanina Ross Macleana, okupila prije deset dana kada su i počeli sa priprema, dok će se na užem spisku naći 18 imena uz dva golmana. 

Ulaz na pripremne utakmice je besplatan, i iz Saveza pozivaju publiku da i ova dva dana uživaju u najbržem sportu na svijetu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *