18/05/2024

U organizaciji Hokejaškog saveza BiH, 23. februara je počelo Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije III – Grupa B u BiH, koje se u periodu od 23. februara do 29. februara 2024. godine, održava u Dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu.

Tim povodom, mi sa portala sportskevijesti.com.ćemo našim uvaženim čitaocima, a koji su možda manje upućeni, u nastavku teksta pojasniti šta je zapravo Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizija III-B. 

U hokeju na ledu, u svjetskim okvirima a pod Svjetskom hokejaškom asocijacijom, IIHF, postoji osam divizija, a što je zapravo osam rangova takmičenja, od Svjetskog prvenstva kao elitnog razreda, i jedinog iz kojeg se može postati svjetski prvak, do Divizije IV, a što je najniži, osmi, razred.

Pobjednici svake divizije na datom prvenstvu u svjetskim okvirima, kao što je i Svjetsko prvenstvo Divizije III-B koje se ovog mjeseca održava u BiH, a izuzev Svjetskog prvenstva kao elitnog razreda, ostvaruju plasman u višu diviziju, dok posljednjeplasirane reprezentacije ispadaju u niži razred, a to važi i za elitnu diviziju.

Tako postoji redom Svjetsko prvenstvo koje jedino u konačnici daje i svjetskog prvaka, potom je drugi razred Divizija I-A, treći razred je Divizija I-B, četvrti razred je Divizija II-A, peti razred je Divizija II-B, šesti razred je Divizija III-A, sedmi razred je Divizija III-B, dok je posljednja, osma po jačini u svjetskim okvirima, Divizija IV, iz koje se trenutno ne može niti ispasti.

Dakle, u BiH se trenutno održava Svjetsko prvenstvo Divizije III-B, što je sedmi razred svjetskog hokeja, te će pobjednik turnira izboriti plasman u Diviziju III-A, odnosno u šesti razred, dok će posljednjeplasirana selekcija turnira ispasti u osmi, naniži razred, Diviziju IV.

U trenutnom rangu hokejaške reprezentacije BiH u svjetskim okvirima, spadaju i protivnici na Svjetskom prvenstvu Divizije III-B, a to su selekcije Irana, Filipina, Hong Konga, Singapura, i Sjeverne Koreje, te će jedna od ovih selekcija po završetku turnira izboriti plasman u viši razred, a najlošije plasirana selekcija će ispasti u osmi razred svjetskog hokeja na ledu.

U svjetskim okvirima, pod IIHF, takmiči se ukupno 58 reprezentacija u hokeju na ledu, a od reprezentacija iz regiona Zapadnog Balkana najbolje kotira selekcije Slovenije, koja je trenutno u Diviziji I-A, što je drugi razred, a potom slijede selekcije Srbije i Hrvatske koja se trenutno nalaze u Diviziji II-A, što je treći razred svjetskog hokeja na ledu, dok se selekcije Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova trenutno ne takmiče u ovkm sportu.

Sve u svemu, reprezentacija BiH u hokeju na ledu trenutno spada među deset najslabije rangiranih reprezentacija na svijetu u ovom sportu, preciznije, prema zvaničnoj i trenutnoj IIHF rang listi nalazi se na 48. poziciji, no već po završetku Svjetskog prvenstva Divizije III-B to se može promijeniti, a za takvo što će reprezentativcima BiH biti neophodno da osvoje turnir, te izbore plasman u šesti razred, u Diviziju III-A.

Inače, prema najnovijom IIHF rang listi, prvoplasirana je selekcija Kanade ispred drugoplasirane selekcije Finske i trećeplasirane reprezentacije Rusije, od država iz regiona Zapadnog Balkana Slovenije ja na 17. poziciji, Srbija je 30. selekcija Svijeta, Hrvatska je na 31. mjestu, selekcija BiH je dakle na 48. poziciji, dok je najlošija svjetska selekcija u ovom trenutku selekcija Indonezije, koja se nalazi na posljednjem 58. mjestu.

Sve svjetske divizije u hokeju na ledu u 2024. godini:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *