18/05/2024

U hokeju na ledu, u svjetskim okvirima a pod Svjetskom hokejaškom asocijacijom, IIHF, postoji osam divizija, a što je zapravo osam rangova takmičenja, od Svjetskog prvenstva kao elitnog razreda, i jedinog iz kojeg se može postati svjetski prvak, do Divizije IV, a što je najniži, osmi, razred.

Pobjednici svake divizije na datom prvenstvu u svjetskim okvirima, kao što je i Svjetsko prvenstvo Divizije III – grupa B koje se ovog mjeseca održalo u Bosni i Hercegovini, a izuzev Svjetskog prvenstva kao elitnog razreda, ostvaruju plasman u višu diviziju, dok posljednjeplasirane reprezentacije ispadaju u niži razred, a to važi i za elitnu diviziju.

U organizaciji Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine, od 23. februara do 29. februara 2024. godine održalo se, dakle, Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije III – Grupa B u Bosni i Hercegovini, a svi mečevi su odigrani u Dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu, te je učestvovalo šest reprezentacija, odnosno, selekcije BiH, Irana, Filipina, Hong Konga, Singapura, i Sjeverne Koreje.

Pobjednik Svjetskog prvenstva Divizije III – Grupa B postala je reprezentacija Bosne i Hercegovine, što je historijski rezultat za bosanskohercegovački hokej na ledu, s obzirom da je selekcija BiH, pored osvojenog prvog mjesta na turniru, ujedno po prvi put izborila i plasman u Diviziju III – Grupa A, odnosno u šesti razred svjetskog hokeja na ledu, dok je drugoplasirana bila selekcija Sjeverne Koreje, ispred trećeplasirane selekcije Hong Konga, a posljednjeplasirana selekcija takmičenja, selekcija Irana, ispala je u osmi, naniži razred svjetskog hokeja na ledu, u Diviziju IV.

Inače, u svjetskim okvirima, pod IIHF, takmiči se ukupno 58 reprezentacija u hokeju na ledu, a reprezentacija Bosne i Hercegovine je do ovog, sada već završenog, Svjetskog prvenstva Divizije III – Grupa B, zauzimala 48. poziciju.

No ono što je zasigurno posebno interesantno, i što je velika enigma, jeste kako je prikazan rezultat muške seniorske reprezentacije Sjeverne Koreje u tamošnjim sredstvima informisanja građana, s obzirom da je poznato da se radi o poprilično “zatvorenoj” i “režimskoj” državi sa doživotnim predsjednikom/vladarom iste, gdje vladaju stroga pravila diktature, ne trpe se nikakvi porazi jer isti “ne postoje”, i gdje vlada ozbiljna cenzura kada su u pitanju uspjesi i neuspjesi nekog državnog tima, kao što hokajaška reprezentacija ove države to jeste, i kao što poraz od selekcije BiH, vjerovatno, “nije” poraz, ili ne treba biti prikazan kao takav.

U svakom slučaju, gotovo da se trenutno ne mogu pronaći nikakvi podatci o nastupu seniorske reprezentacije Sjeverne Koreje na Svjetskom prvenstvu Divizije III – Grupa B, koje se održalo u BiH, a iz ugla sjevernokorejskih sredstava informisanja, te da li će ih ikako i biti – ostaje veliko pitanje.

U sljedećem video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com, možete pogledati dio atmosfere među navijačima reprezentacije BiH, koja je vladala tokom meča sa Sjevernom Korejom, kao i veliko slavlje igrača i navijača poslije velike pobjede, osvojenog prvog mjesta, te plasmana u Diviziju III – Grupa A:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *