08/05/2024

Ženska rukometna reprezentacija BiH poražena je u Cazinu od poluamaterske selekcije Grčke rezultatom 24:22, u okviru trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Ovim porazom reprezentacija BiH je faktički već u 3. kolu kvalifikacija ostala bez šansi da se plasira na Evropsko prvenstvo, s obzirom da nakon tri kola ima tri ubjedljiva poraza od direktnih rivala u borbi za drugo ili treće mjesto, od Hrvatske u Cazinu, od Rumunije u gostima, i dakle od Grčke na svom terenu.

No ono što itekako može i mora da zabrinjava više od poraza u Cazinu i novog rezultatskog neuspjeha, jeste neraspoznavanje uspjeha od neuspjeha od strane igračica i navijača reprezentacije BiH, s obzirom da su navijači selekcije BiH nakon meča slavili poraz zajedno sa igračicama, poraz od reprezentacije koja služi drugim reprezentacijama za “popravljanje” gol-razlike.

Te sramotne scene iz Cazina dovode u pitanje da li se u BiH uopšte raspoznaje razlika između uspjeha i neuspjeha, da li se na utakmice reprezentacije dolazi da bi se vidjelo što je moguće više golova, bez obzira na to koji tim ih postigne, ili se dolazi sa nadom da državna selekcija BiH može ostvariti pobjedu protiv protivnika, što je samo po sebi sve osim neuspjeh, i ni u kojem slučaju se takvo što ne može nazvati podrškom, jer histerično slavlje zbog neuspjeha nije i ne smije biti podrška, naprosto se šalje poruka da je svejedno hoće li biti rezultata ili ne, svejedno će se to doživljavati isto, a tu niko nema naročito motiva da uloži, da napreduje, zašto bi ako je sve to isto.

Opravdano kažemo sramotne scene, jer “legenda kaže” da se nekada poslije poraza “pognute glave” odlazilo iz dvorane, a sada su, ili posrijedi neki novi, poprilično nejasni, navijački “modni trendovi”, gdje se slavi i pobjeda i poraz, ili se naprosto potpuno izgubio kompas.

Relativno bi se moglo razumijeti da je selekcija BiH nakon rezultatskog kraha ispraćena blagim aplauzom u smislu “uredu, nadamo se da će biti bolje, tu smo i dalje uz vas”, razumljiv je i svaki pozdrav navijača i igrača, u ovom slučaju igračica, praksa je to i drugdje u svijetu, ali skakati i proslavljati poraz kao da se osvojilo Evropsko prvenstvo – zaista neshvatljivo, zaista, i nezapamćeno igdje drugo, u nekoj drugoj državi u kojoj rukomet i sport postoje decenijama.

U sjedećem video prilogu, koji objavljuje FB stranica “Rukometna reprezentacija BiH”, možete pogledati kako izgleda neraspoznavanje uspjeha od neuspjeha, tako što ćete koristiti sljedeći link:

https://www.facebook.com/share/r/wsafcqK3vfN77sF9/?mibextid=oFDknk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *