19/05/2024

Bivši nizozemski nogometni reprezentativac, Jan Vennegoor of Hesselink, mnogim ljubiteljima nogometa je, ponajviše poznat, zbog izuzetno dugačkog prezimena na dresu, najdužeg ikada u svijetu nogometa ispisanog na dresu, sa čak dvadeset i tri slova.

Tim povodom ćemo mi sa portala sportskevijesti.com našim uvaženim čitaocima u nastavku teksta objasniti razloge zbog kojih je pomenuti igrač na dresu nosio puno prezime, koje je jedva stajalo na dresovima klubova za koje je tokom karijere igrao, te na dresu reprezentacije Nizizemske, kao i značenje istog.

Naime, prezime Jan Vennegoor of Hesselink je nastalo tako što su su se još u 17. vijeku dvije zemljoradničke porodice u oblasti Enschede u Nizozemskoj vjenčale, a prezimena Vennegoor i Hesselink imala su jednaku društvenu težinu u tom vremenu i toj oblasti u Nizozemskoj, te su, umjesto da biraju između dva prezimena – iz tih poridica odlučili koristiti oba.

Termin “of” na Nizozemskom jeziku zapravo se prevodi kao “ili”, što bi značilo da bi doslovni prijevod njegovog prezimena glasio Vennegoor ili Hesselink.

Inače, ovaj bivši nogometaš, a danas nogometni trener, u svojoj karijeri je nastupao Nizozemskoj Eredivisie za FC Twente Enschede i PSV iz Eindhovena, u škotskoj Premier league za Celtic iz Gasgowa, za Hull City iz engleske Premier league, i za Rapid iz Beča u austrijskoj Bundesligi, dok je u tom periodu odigrao 19 utakmica za reprezentaciju Nizozemske, u periodu između 2000. godine i 2009. godine, postigavši ​​tri gola, uključujući nastupe na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, i na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj.

Od 2018. godine pa do današnjeg dana, Jan Vennegoor of Hesselink nogometni trener u nizozemskom klubu PSV iz Eindhovena, uglavnom pomoćni trener u stručnim štabovima prvog tima ovog kluba duž pomenutog vremenskog perioda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *