09/05/2024

Nogometna reprezentacija San Marina je najniže rangirana selekcija na FIFA rang listi, dakle, zvanično najslabija nogometna reprezentacija na čitavom svijetu.

Upravo ćemo se ovom evropskom reprezentacijom mi sa portala sportskevijesti.com pozabaviti u nastavku teksta, te našim uvaženim čitaocima prikazati nekoliko zanimljivih detalja.

Selekcija San Marina je odigrala ukupno 204 utakmice u svojoj historiji, ima skor od samo jedne pobjede, deset neriješenih rezultata, te čak 193 poraza, uz gol razliku od samo 32 postignuta pogotka, te čak 816 primljenih golova.

Posljednja i jedina pobjeda u historiji reprezentacije San Marina dogodila se prije gotovo tačno 20 godina protiv Lihtenštajna, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. gidine u Njemačkoj, rezultat je bio 1-0, a meč je odigran 28. aprila 2004. godine u Serravalleu u San Marinu, dok je posljednji put ova selekcija ostala neporažena ove godine, tačnije, 24. marta, u prijateljskom susretu sa St. Kristofor i Nevis, koji je odigran u Serravalleu u San Marinu.

Inače, reprezentacija San Marina je svoju prvu zvaničnu utakmicu odigrala 16. septembra 1987. godine u sirijskom Allepu sa Libanom, u pitanju je bila prijateljska utakmica, i interesantno, meč se okončao rezultatom 0:0, odnosno, neriješeno.

Inače, San Marino je trenutno u negativnom nizu od 139 utakmica bez pobjede, od toga ima sedam neriješenih rezultata i 132 poraza, te su u tom periodu reprezentativci ove države postigli 20 pogodaka i primili 552 gola, dok su u pet navrata remizirali bez pogodaka.

Najbolji plasman na FIFA rang listi San Marino je imao u septembru 1993. godine, kada je ova selekcija bila na 118. mjestu, dok je danas na 210. poziciji, dakle na posljednjoj poziciji na FIFA rang listi

Od svih 193 poraza u historiji reprezentacije San Marina, najteži je onaj od Njemačke, kada je 6. septembra 2006. godine, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, u Serravalleu bilo čak 13:0 za Njemačku.

Što se tiče individualnih dostignuća reprezentativaca ove države kroz historiju, nogometaš Matteo Viaioli ima 93 nastupa, što je najviše od svih igrača ikada, a nogometaš Andy Selva je postigao 8 pogodaka, i prvi je strijelac u historiji ove reprezentacije, postigao je tačno jednu četvrtinu svih golova San Marina od kada reprezentacija postoji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *