06/05/2024

Kamerunac, Jean Louis Noukeu, prvi je ikada Afrikanac koji je zaigrao u Bosni i Hercegovini, konkretno, svojevremeno je bio član FK Sarajevo.

Podsjetimo, Noukeu je prvi inostrani angažman ostvario u redove FK Sarajevo, u sezoni 1997/98, te je postao prvi ikada Afrikanac koji je zaigrao za ovaj klub.

Između ostalog, u 48 odigranih utakmica za FK Sarajevo imao je učinak od 4 gola, a u pitanju su sva takmičenja u kojima je nastupao u dresu sarajevskog kluba, konkretno kroz sdvije sezone, odnosno sezone 1997/98 i 1998/99, prije nego što je karijeru nastavio u Hrvatskoj, te naposlijetku u Kamerunu, u državi svog rođenja.

Danas 49-godišnji Noukeu, jasno, ne igra niti za jedan klub, a tako he od 2003. godine, kada je, prema posljednjim informacijama, i završio svoju nogometnu karijeru sa samo 28 godina, a ono što je poznato, živi u Kamerunu i bavi se privatnim biznisom.

Ipak, navijačima FK Sarajevo zauvijek je ostao u sjećanju po pobjedonosnom pogotku koji je postigao u gradskom derbiju sa FK Željezničar, odigranom na stadionu “Grbavica” u sezoni 1998/99, tačnije 14. marta 1999. godine, što je pogodak koji ga je učinio čak i jednom od legendi ovog kluba.

Inače, sa FK Sarajevo je u sezoni 1998/99 postao i prvak Bosne i Hercegovine, dok je sezonu ranije sa ovim klubom bio osvajač Kupa BiH, a što su ovom Kameruncu ujedno jedini trofeji u kratkoj karijeri.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *