06/05/2024

Brazilac, Marciano José do Nascimento, prvi je ikada Brazilac koji je zaigrao za tri različita klub u Bosni i Hercegovini, konkretno, svojevremeno je bio član NK Čelik Zenica, FK Sarajevo, i NK Široki Brijeg.

Podsjetimo, Marciano je prvi inostrani angažman ostvario u redove NK Čelik Zenica, u sezoni 2005/06, došavši u zenički klub iz brazilskog kluba Moto Club-MA, kada i kreće njegova uspješna inostrana karijera, prevashodno, nastupajući za klubove u BiH.

Između ostalog, u simboličnih 99 odigranih utakmica, gotovo pa ravnomjerno za NK Čelik Zenica, FK Sarajevo, te NK Široki Brijeg, a u periodu od 2005. godine do 2009. godine, postao je prvak Bosne i Hercegovine sa FK Sarajevo u sezoni 2006/07, te je od strane navijača ovog kluba proglašen najborebenijim igračem tima u sezoni.

Nakon osvojenog naslova prvaka BiH sa FK Sarajevo, 1. jula 2007. godine prelazi u redove NK Široki Brijeg, gdje je nastupao do 1. januara 2009. godine, kada odlazi u norveški Sandefjord.

U pomenutom norveškom klubu je igrao pune dvije godine, od 1. januara 2009. Do 1. januara 2011. godine, kada se vraća u BiH, u NK Široki Brijeg, a odakle ponovo odlazi 1. jula 2012. godine, tada u redove brazilskog kluba Santa Quiteria, gdje ubrzo i završava svoju karijeru.

Danas 43-godišnji Marciano, jasno, ne igra niti za jedan klub, a trenutno ne postoje podatci da se uopšte bavi nogometom i u jednom svojstvu, u svojstvu trenera, skauta, ili nekoj drugoj sportskoj ulozi u nekom klubu, osim.što je poznato da živi u Brazilu, u grado Altosu.

Inače, Marciano se može pohvaliti da je igrao u tri od pet najtrofejnijih nogometnih klubova u BiH, što FK Sarajevo sa sedam naslova državnog prvaka, NK Čelik sa tri naslova državnog prvaka, te NK Široki Brijeg sa dva naslova državog prvaka, uz HŠK Zrinjski Mostar koji ima osam naslova državnog prvaka, FK Željezničar Sarajevo koji ima sedam naslova državnog prvaka, te FK Borac Banjaluka koji ima dva naslova državnog prvaka, zvanično jesu.

Marciano je, da stvar bude zanimljiva, u svojoj karijeri osvojio samo jedan trofej, a to je dakle u pitanju naslova državnog prvaka BiH sa FK Sarajevo, zbog kojeg će zauvijek ostati u sjećanju navijača ovog kluba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *