07/05/2024

Nakon što je okončano dvadeset i osmo kolo Premijer lige BiH, jasno je da do kraja aktuelne sezone u okviru najjačeg razreda bosanskohercegovačkog klupskog nogometa ima još da se odigra pet utakmica.

Naročito je dalji raspored Veleža iz Mostara u prvenstvu Premijer lige BiH izuzetno zanimljiv, a reći ćemo i relativno povoljan u ovom trenutku za mostarski klub.

Velež nakon dvadeset i osam odigranih kola zauzima treću poziciju na tabeli Premijer lige BiH, poziciju koja vodi u evropska klupska takmičenja po završetku sezone, uz to sa sedam bodova više od četvrtoplasiranog Sarajeva, odnosno, od pozicije koja također vodi na međunarodnu scenu, te sa osam bodova više u odnosu na trenutno petoplasirano Posušje, što je pozicija koja ne vodi na međunarodnu scenu.

Tako Velež već u 29. kolu Premijer lige BiH gostuje trenutno četvrtoplasiranom Sarajevu, no Mostarcima niti poraz od Sarajlija neće biti “smak svijeta” u borbi za plasman u evropska klupska takmičenja, dok je sarajevskom timu pobjeda imperativ.

U posljednja četiri kola prvenstva, Veležu predstoji relativno povoljan niz utakmica sa direktnim konkurenatima u borbi za plasman u evropska klupska takmičenja, s obzirom da u 30. kolu dočekuju trenutno petoplasirano Posušje kojem, dakle, trenutno bježe osam bodova, zatim u 31. kolu dočekuju trenutno osmoplasiranu ekipu GOŠK-a iz Gabele, inače, jednu od najugroženijih ekipa u borbi za opstanak u ligi.

Pretposljednje i posljednje kolo Veležu donose gostujući meč sa trenutno sedmoplasiranim Širokim Brijegom, koji u ovom trenutku ne spada u najuži red timova sa statusom ugroženog u borbi za oostanak u ligi, dok u 33. kolu Mostarci dočekuju ttenutno pretposljenji FK Tuzla City, koji u ovom trenutku spada u najuži red timova sa statusom ugroženog u borbi za opstanak u ligu.

Gledajući raspored, jasno je da Velež, na jednom od ukupno pet preostalih mečeva, dočekuje direktne konkurente u borbi za plasman na međunarodnu scenu, dakleekipu Posušja, te “davljenike” GOŠK i Tuzla City, dok gostuje kod jednog konkurenta u toj borbi, kod ekipe Sarajeva, te kod “rasterećenog Širokog Brijega.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *