13/10/2024
20240929_131651

Predstavniku entiteta RS u nogometu trebaju pobjede u Premijer ligi BiH, jer klub klub predstavnik tog entiteta u tekućoj sezoni mora izboriti plasman u prekola Konferencijske lige za narednu sezonu, i to kao drugoplasirani tim domaće lige, ili kao osvajač Kupa BiH, kako bi bio nosilac u drugom pretkolu takmičenja.

Odluka je to politička na nivou BiH, i nije to ništa novo, kao što je to bio slučaj i u prošloj sezoni, kada se znalo da klub predstavnik entiteta RS mora biti državni prvak, i bio je – naravno, FK Borac iz Banjaluke.

Sad zasad se u Premijer ligi BiH još samo ne zna prvak, a to će biti neki klub iz FBiH, za klub predstavnik entiteta RS je poznato da to ne smije biti, jer na to su sami pristali omjerom “2 plus 1” – koji su iz ovog entiteta sami i insistirali pozvavši se na državne zakone o entitetskim pravima u BiH.

Može li se to nekako promijeniti, taj omjer “2 plus 1”, teško je reći, jer naprosto je teško vjerovati da će se ijedan entitet u BiH odreći svojih zakonskih prava – u ovom slučaju na državni nogomet.

Za one koji ne znaju šta znači omjer “2 plus 1”, to je omjer “entitetskog ključa” prema kojem FBiH ima zakonsko pravo na dva kluba prvaka u tri sezone, dok RS ima pravo na jedan klub državnog prvaka u tom vremenskom periodu.

Navijači i ljubitelji nogometa u BiH uglavnom su mišljenja da su za mnoge rezultate utakmica krive sudije istih, no nisu, to su samo izvršioci naloga sa samog državnog vrha “kockica u piramidi”, i to je sve, odnosno jedini način da politika bude legalno u sportu iz vizure UEFA, naprimjer.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *