19/05/2024

Alkohol u sportu nije nikakav novitet. Mnogi sportisti su ga konzumirali kroz historiju, što u manjim, što u većim količinama, ali neki su otišli toliko daleko da im je alkohol direktno uticao na karijeru, a evo i pet velikih fudbalera kojima je alkohol doslovno uništio karijeru…

George Best

Legenda Manchester Uniteda i jedan od najboljih igrača svog vremena, koji je preko 10 godina slovio za ponajboljeg igrača “crvenih vragova” i engleske lige. Kakav je Best bio igrač najbolje govori citat “Maradona dobar, Pele bolji, a Best (što na engleskom jeziku znači najbolji) – najbolji!

No, unatoč dobrim partijama na terenu, ovaj sjeverni irac bio je poznat i po alkoholu koliko i po fudbalu. Boce alkohola, pubovi i noćni život su mu upropastili karijeru, koju je okončao potucajući se po nižerazrednim klubovima diljem Engleske dok se borio sa ovom ovisnošću.

Paul Gascoigne

Popularni “Gazza” koji slovi za jednog od najboljih engleskih fudbalera ikada poznat po svom talentu i genijalnom fudbalskom umijeću, ali i po problemima sa “vatrenom vodom”. Boravio je “Gazza” po raznim ustanovama za odvikavanje od alkohola, ali, čini se bezuspješno. Zbog ovog problema nikad nije napravio u fudbalu onoliko koliko je realno mogao i što je njegov potencijal obećavao. Igrao je za Newcastle, Tottenham, Lazio, Glazgow Rangers, i još neke timove a karijeru je završio u engleskom niželigašu Boston Unitedu.

Garrincha

Za njega mogi kažu da je najbolje desno krilo u historiji fudbala. Ovaj brazilac nosio je godinama igru svoje reprezentacije, i igru Botafoga, kluba za koji je igrao najbolji fudbal u svojoj karijeri. Ali i on je bio “žrtva” alkohola koji, ne samo da mu je uništio karijeru, nego i život. Umro je u 49.-toj godini boreći se sa ovisnošću o alkoholu.

Socrates

Popularni “doktor” (što je zaista i bio, fudbaler sa diplomom ljekara), vođa jedne generacije, i velika zvijezda brazilskog fudbala 1980-tih godina 20. vijeka, te jedan od rijetkih igrača koji se iz te generacije brazilskih igrača okušao u Evropi, tačnije u Italiji, u Fiorentini. Međutim, stil brazilskog života iz tog vremena i alkohol nisu mu dozvolili da postane mnogo bolji igrač nego što je bio. Još jedna karijera koja je uništena zbog alkohola.

Adriano

Adriano Leite Ribeiro, karijeru počeo u brazilskom Flamengu 2000. godine, odakle nakon samo jedne sezone prelazi u Inter iz Milana za koji sa uspijehom igra nekoliko sezona. Sa reprezentacijom Brazila, za koju je igrao punih 10 godina, osvaja 2004. godine Copa Americu i biva proglašen najboljim igračem turnira. Igrao je također i na Svijetskom prvensvu 2006. u Njemačkoj. Predviđala mu se velika karijera, ali i on upada u probleme sa alkoholom, drogom i drugim pošastima. Noćni život je ovom igraču u potpunosti uništio karijeru i nakon nekoliko bezuspjeršnih pokušaja da oživi istu, odlučio je reći zbogom fudbalu.

Završetkom nogometne karijere, pridružio se bandi Crvena komanda, koja se bavi trgovanjem droge. Više puta bio je uhićen zbog sumnje na trgovanje drogom, a preko društvenih mreža objavljivao je slike sa kalašnjikovom  i drugim oružjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *