18/05/2024

Da oduvijek veliki igrači igraju godinama za velike klubove, a najbolji igrači za one najbolje, to je stvar koja je svima jasna.

Da li je u biografiji to vjernost samo jednom klubu ili je to biografija od nekoliko klubova najjačeg ranga takmičenja u najjačim ligama to je relevantno, ali bit je da je u pravilu veliki igrač na “velikoj sceni”.

Mnogi, dakle, najveći igrači su čitavu igračku karijeru proveli u najjačem rangu takmičenja neke od “liga petice”, međutim ima i onih najvećih koji su karijeru završili u (naj)nižim rangovima što u svojoj matičnoj državi, što drugdje.

Lista od pet najvećih igrača novije historije fudbala koji su bili (po)najbolji igrači na svijetu u datom trenutku, a karijeru završili u (naj)nižim rangovima, i koji zadugo neće u rubriku “zaboravljeni asovi”, izgleda ovako:

 Rivaldo

Vítor Borba Ferreira, poznatiji kao RivaldoŠta reći o brazilskom čarobnjaku u kopačkama a da se već ne zna?!

Ako se uzme u obzir da je Rivaldo u svojoj karijeri pet sezona nosio dres Barcelone, peterostrukog osvajača Lige Evropskih Šampiona, s kojom je osvojio dva puta prvensvo Španije i jedan kup, za koju je odigrao 157 mečeva postigavši pri tome 86 golova, potom je nastupao dvije sezone za italijanskog i evropskog velikana A.C. Milan osvojivši s njim najjače kontinentalno takmičenje u Evropi i Kup Italije.

Ovaj as 1999. godine proglašen je za FIFA-inog najboljeg igrača svijeta.

Sa reprezentacijom brazila za koju je igrao 10 godina, imao 74 nastupa i postigao 35 golova osvojio je Svijetsko prvenstvo, Copa Americu i Kup Konfederacija..

Ovakvi podaci i više nego dovoljno govore je o kakvom trofejnom igraču se radi. Nastupao je Rivaldo za još neke timove u svojoj 25-godišnjoj bogatoj karijeri, ali zanimljivo je to da on nije karijeru završio u nekom od najboljih klubova na svijetu ili nekoj od najjačih svijetskih liga.

Rivaldo je svoj profesionalni igrački put okončao u brazilskoj Seriji B, drugom po rangu natjecanju u Brazilu. Tako je njegova posljednja profesionalna destinacija bio Mogi Mirim, klub za koji je odigrao jednu sezonu ubilježivši tek sedam nastupa i postigavši jedan gol.

https://www.youtube.com/watch?v=1H7azzJJCY0

 Edwin van der Sar

Golmanska legenda holandskog, evropskog i svijetskog fudbala. Karijeru je počeo u Ajaxu 1990. godine, četverostrukom prvaku Evrope, zakoji je branio punih 9 sezona, ubilježivši 226 nastupa i postigavši čak i jedan gol.

Sa Ajaxom je osvojio Ligu Evropski Šampiona, UEFA Kup, i Interkontinentalni Kup, te četiri puta osvajao prvenstvo Holandije i tri puta Holandski kup, da bi potom prešao u italijanskog višestrukog šampiona Juventus u kojem se zadržao dvije sezone. Potom prelazi u engleski Fulham za koji brani četiri sezone, da bi nakon toga otišao u Manchester United u kojem je uknjižio 186 nastupa u šest sezona koliko je branio za “crvene đavole”. Sa Manchesterom je također osvojio Ligu evropskih šampiona i Svijetsko Klupsko Prvenstvo, četiri puta Englesku Premier ligu, te jedan kup.

Na reprezentativnom planu za svoju selekciju nastupao je 13 godina, i ubilježio je 130 nastupa, po čemu je rekorder po broju nastupa za ovu državu, a branio je na tri svijetska i četiri evropska šampionata. Dva puta je proglašavan za najboljeg evropskog golmana, i to 1995. i 2009. godine. Dobitnik je brojnih drugih priznanja na individualnom planu. Bio je najstariji golman-osvajač Engleske Premier lige sa 40 godina.

Pa ipak, nakon što je prvobitno “završio” svoju bogatu igračku karijeru 2011. godine u Manchester Unitedu, Edwin van der Saar se ponovo “reaktivirao”, te iz “penzije” stao među stative.

Naime, 2016. godine ovaj golmanski “virtuoz” potpisao je za VV Noordwijk, inače tim koji se takmiči u petom rangu holanskog fudbala. Za ovaj klub branio je jednu sezonu, ubilježio jedan nastup, da bi nakon toga i zvanično završio svoju profesionalnu igračku karijeru.

Jürgen Klinsmann

Šta tek reći za popularnog “Klinsija”?! Ovaj njemački golgeter u svojoj karijeri nastupao je za nekoliko velikih timova u kojima je redovno bio ponajbolji igrač.

Tako je Klinsman proveo pet sezona u VFB Stuttgartu, potom u Interu iz Milana još tri, pa u frncuskom Monacu još dvije, zatim jednu sezonu u velikanu Engleske Premier Lige Tottenham Hotspursu, a onda još dvije sezone u Bayernu iz Munchena, pa još jednu u Italiji, ovaj put u Sampdoriji…Dakle sve same najjače lige u Evropi, i ponajbolji timovi tih liga. Što se trofeja tiče sa Interom je osvoji UEFA Kup, sa Bayernom takođe UEFA Kup, te jednom Bundesligu, dok je na reprezentativnom planu sa selekcijom Njemačke za koju je nastupao 11 godina i ubilježio 108 nastupa i postigao 47 golova osvoji po jedno svijetsko i evropsko prvenstvo.

I on se, kao i slavni holandski golman prvobitno “oprostio”, pa se vratio aktivnom igranju fudbala. Njegova posljednja destinacija u profesionalnoj karijeri bile su Sjedinjene Američke Države, tačnije, tamošnji četvrtoligaš Orange Country Blue Star za koji je nastupao jednu sezonu, te u osam nastupa postigao 5 golova, da bi potom i on zvanično aktivnom igračkom fudbalu rekao zbogom.

https://www.youtube.com/watch?v=1f36ax9aUF0

Fernando Morientes

Nakon jednog brazilca, jednog holanđanina, te jednog nijemca, na red dolazi slavni španski napadač. Naravno, Fernando Morientes.

Nekadašnja zvijezda madridskog Reala, za koji je igrao osam sezona, sa kojim je osvojio tri puta Ligu Evropskih Šampiona, te dva puta Primera Ligu Španije, tim za koji je imao 248 nastupa i postigao 98 golova.

Sa reprezentacijom Španije je igrao svijetska i evropska prvensta, te ubilježio u 9 godina nastupanja 47 odigranih mečeva, i uknjiženih 27 golova.

Igrao je Morientes još između ostalog, i po jednu sezonu za francuski Monaco, i engleskog velikana Liverpool, pa ni za njega također ne treba trošiti riječi, jer statiskika dovoljno govori sama za sebe.

Promijenio je još nekoliko klubova prije nego što je došao u redove Olimpique Marseille-a. Nakon jedne sezone u višestrukom francuskom prvaku, i on se odlučuje reći “zbogom”, ali, ni za njega to nije bilo ono finalno.

Odlučuje se za povratak na teren, te potpisuje za špansko niželigaša Santa Anu, člana četvrte lige, za koji igra jednu sezonu nakon koje se i definitno odlučuje da kaže da je aktivnom igranju došao kraj.

Marc Overmars

Listu od “pet veličanstvenih” zaključićemo sa još jednim holanđaninom. Ako kažemo da je igrao za Ajax, Arsenal i Barcelonu ukupno 12 sezona, za svaki tim ravnomjerno po četiri sezone, da je za reprezentaciju Holandije igrao 11 godina, bilježio nastupe na najvećim reprezentativnim smotrama, već to samo po sebi dovoljno govori.

Overmars je tri puta sa Ajaxom osvajao holandsko prvensto, i jednom Ligu Evropskih Šampiona, sa Arsenalom je osvojio engleski šampionat i FA Kup, za Barcelonu ubilježio gotovo 100 nastupa, a bio je i proglašen za najboljeg mladog igrača na svijetu dok je nosio dres Ajaxa 1994. godine.

Pa ipak, nakon “razlaza” sa Barcelonom, fudbalska javnost bila je upoznata sa činjenicom da bi “to bilo to”. Međutim nije…Još jedan povratnik nakon “okončanja karijere”.

Vratio se Overmars tamo gdje je sve počelo – u Holandiju, i to u drugu holandsku ligu da bi u jednoj sezoni ubilježio 24 nastupa bez ijednog gola za tamošnjeg drugoliša Go Ahead Eagles, pa tek onda rekao konačno doviđenja.

https://www.youtube.com/watch?v=k5osx-mgnu4

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *