04/05/2024

Manijaci (The Maniacs)

Ime pod kojim su poznati nose od kraja osamdesetih godina. Kad je 1981. Željo stigao do finala kupa, ta utakmica je privukla oko 60.000 gledalaca što je bila najveća posjeta na jednoj finalnoj utakmici.

U drugoj polovini osamdesetih dolazi do veće organizacije najvatrenijih navijača Željezničara, i oni tada daju sebi ime “The Maniacs”.

Osim ove grupe stvaraju se i “Blue Tigers”, “Joint Union”, “Vendetta” i “Urban Corps”, te još nekoliko manjih grupa ali svi oni sačinjavaju matičnu grupaciju “Manijaka“.

Horde Zla

Sredinom osamdesetih, tačnije 1987. godine, najvatrenija navijačka grupa koja se okupljala na utakmicama fudbalskog kluba Sarajevo, na stadionu Koševo, vjerno bodreći svoje ljubimce u bordo dresovima, odlučila je da potvrdi svoj identitet institucionaliziranjem grupe sa konkretnim imenom.

Bila je dilema koje ime dati ovoj navijačkoj grupi, a onda je neko sasvim slučajno donio strip koji je nosio naziv “Horde zla”. Pogled na strip i na njegov naslov, nosio je neku čudnu asocijaciju, koja je na prvi pogled bila odbojna i ružna, jer je u sebi nosila negativni kontekst.

Ipak najveći fanovi navijačke grupa FK Sarajevo odlučili su da ime navijača FK Sarajevo bude “Horde zla”, prema istoimenom stripu.

Robijaši

Dobili su ime po Kazneno Popravnom Domu (KPD), koji je na područjima bivše Jugoslavije imao i pridjev najstrožijeg.

Ime Robijaši nose od 1988. godine kada su se tadašnje vođe navijača složile da konačno navijači dobiju jedno prepoznatljivo ime zauvijek.

Na samom početku grupa navijača koja je navijala za Čelik zvala se “Čelikovci”, zatim mijenjaju svoje ime u “Smogovci”, pa potom mjenjaju ime u “HZČ (Huligani Zeničkog Čelika) a naposlijetku su se jednostavno nazvali Robijaši.

Fukare

Navijačka skupina “Fukare Tuzla 1987” je nastala u periodu kada su se u bivšoj Jugoslaviji osnivale u svakom gradu i gradiću navijačke grupe. Krajem 70-tih svi klincima koji su dolazili u Univerzitetsku ulicu počeli su organizirano pratiti FK Sloboda, i većina njih kasnije poslije je postala jezgro grupe koja organizirano počinje pratiti i sve ostale tuzlanske klubove prvo pod nazivom “Red-Black Killers”, a kasnije krajem 80-tih, preimenuje se konačno ime “Fukare”.

Red Army

Red Army ili pod punim nazivom Udruženje građana “Klub navijača Red Army Mostar” je organizovana navijačka grupa navijača Fudbalskog kluba Velež iz Mostara.

Ova navijačka grupa se prvi put organizovano javlja 1981. godine pod nazivom “Crveni šejtani” (da bi uskoro nakon toga promjenuli ime u “Red Army), a ta godina se smatra godinom osnivanja.

Red Army je prva navijačka grupa u tadašnjoj Jugoslaviji koja je službeno prijavila svoje postojanje kao građansko društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *