12/05/2024

KK Bosna Royal trenutno nastupa u Ligi 6 BIH u kojoj nakon regularnog dijela sezone 2016/17 zauzima četvrto mjesto.

Ovaj trofejni i ugledni klub nakon mnogo sušnih godina iz dana u dan sve više se vraća na pravi kolosijek na kojem je nekad bila, i na kojem sasvim sigurno, po renomeu zaslužuje biti.

Sponzori sve više “kucaju” na vrata rukovodstva kluba, te će, po svemu sudeći, KK Bosna Royal ubrzo izaći iz one nepopularne kategorije “posrnuli velikani” bosanskohercegovačke i evropske košarke.

Danas je punih 38 godina otkako je Košarkaški klub Bosna 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu ostvarila historijsku pobjedu nad italijanskim Emersonom i postala prvi put prvak Evrope.

Pred 12.000 navijača, popularni “Studenti” su slavili veliku pobjedu rezultatom 96:93. U sastavu zlatne bosnine generacije bili su Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener ove brilijantne generacije bio legendarni Bogdan Boša Tanjević.

To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas je najveći bh. košarke. U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije i to u sezonama 1979/80 i 1982/83. Od tada do danas mnogi igrači prodefilovali su kroz ovaj klub sa više ili manje uspijeha.

 

Video prilog izvor: YouTube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *