19/05/2024

Maxim Molokoedov, ime koje ne govori mnogo, je ruski nogometaš čija je životna priča zapanjujuća.

On je 2010.-te godine pokušao da prošvercuje nekoliko kilograma droge kokain iz Južne Amerike u Europu, međutim u akciji policije koja radi na suzbijanju ovog oblika kriminala uhapšen je, te je bivši nogometaš Dinama iz St. Petersburga koji je priznao grešku osuđen na tri godine zatvora u Čileu.

Pokušao se prilagoditi novom životu a njegove nogometne sposobnosti bile su mu od velike koristi u zatvorskom okruženju.

Brzo je stekao ugled među zatvorenicima jer je bio uvjerljivo najbolji, i svi su ga htjeli u svojim ekipama. U zatvoru je bio pod zaštitom Alexeya Braguinea,čileanca koji je imao ruske korijene.

Ugled koji je uživao kod tog čovjeka mnogo mu je pomogao u onome što slijedi u njegovoj daljoj životnoj priči.

Alexey Braguine je iskoristio svoj utjecaj koji je imao u zatvoru i van-zatvorskih okvira pa plasirao u medije Maksimovu priču, odnosno skrenuo pažnju na njegov nogometno znanje.

U cijelu priču se uključio Frank Lobos koji je bio uključen u tamošnji nogomet te je upravo on predložio čileanskom klubu Santiago Morning rusa Molokoedova i poručio im da se isplati riskirati.

Klub je pristao, a igrač dobio šansu  za novi život. Vlasti su mu omogućile odlazak na treninge i utakmice dok bi sve ostalo vrijeme provodio u zatvoru.

Na svom je debiju za Santiago zabio dva gola i stekao veliku popularnost u Čileu. Zahvaljujući nogometu povratio je svoju slobodu, pušten je iz zatvora pet mjeseci prije isteka kazne.

U zatvoru je naučio španski jezik te je poslije svega obećao kako će ostati igrati u Čileu.

Ali, poslije putovanja u Rusiju odlučio je kako se neće vraćati u Južnu Ameriku.

Vratio se u svoj St. Petersburg i oženio ljubav iz djetinjstva, a ruski se navijači ponekad šale kako bi baš Maxim bio veliko pojačanje za njihovu reprezentaciju poslije nekoliko razočaravajućih nastupa na velikim takmičenjima, svijetskih i evropskih prvenstava. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *