21/05/2024

ca. 1997-1998, Paris, France --- Aerial View of Roland Garros Tennis Stadium and Grounds, Paris --- Image by © Yann Arthus-Bertrand/Corbis

Uskoro počinje French Open, drugi od četiri ovosezonska Grand Slam turnira, poznatiji kao Roland Gaross na kojem će tradicionalno nastupati najbolji teniseri današnjice. Ovaj prestižni turnir ime je dobio po slavnom francuskom pilotu iz Prvog svjetskog rata.

Kao što je poznato ovaj Grand Slam igra se na zemljanoj podlozi a naj atraktivniji mečevi u pravilu se igraju na dva stadiona i to Stade Roland Garros i stadionu Phillipe Chatrier koji je dobio ime po poznatom francuskom teniseru iz 20. vijeka.

Sporost zemljane površine za posljedicu ima specijaliziranje pojedinih igrača za isključivo takvu površinu i tradicionalno su naj uspiješniji južnoamerikanci i španci pa su tako brojne teniske legende koje su osvojile sve što se u tenisu osvojiti može, ostali bez titule na ovom kultnom turniru.

Godine 1968. Roland Garros je postao prvi Grand Slam koji je postao otvorenog tipa i na njemu su mogli nastupati i amateri i profesionalci.

Turnir su u bogatoj historiji osvajali, kao što je navedeno, uglavnom igrači sa “latino mentalitetom”, a mnogi “nepoznati” igrači su nakon rezultata na ovom turniru postajali svijetski poznati, a između ostalog, te među brojnim primjerima, svoje mjesto na listi takvih tenisera u novijoj teniskoj historiji zauzima jedan igrač sa ex-YU prostora, i to Marin Čilić, koji je 2005. godine osvojio Roland Garros u konkurenciji juniora, te ga je upravo to “lansiralo” u kasnije jednog od najboljih igrača današnjice.

Ovo su neki bitniji statistički podaci i rekordi ostvareni na French Openu:

 

Najviše titula od 1925.. u muškoj konkurenciji:

Sva takmičenja: Henri Cochet (Francuska), 9 titula (4 pojedinačno, 3 u parovima, 2 titule u miješanim parovima).

Pojedinačno: Bjorn Borg (Švedska), 6

Najviše titula zaredom pojedinačno: Björn Borg, Rafael Nadal (Špaija), 4

Parovi: Roy Emerson (Australija), 6

 

Najviše titula od 1925. u ženskoj konkurenciji:

Sva takmičenja: Margaret Smith Court (Australija), 13 titula (5 pojedinačno, 4 u parovima, 4 u miješanim parovima)

Pojedinačno: Chris Evert (SAD), 7

Najviše titula zaredom pojedinačno: Helen Willis Moody (SAD), Hilde Sperling (Njemačka) i Monika Seleš, Jugoslavija/SAD, 3

Parovi: Martina Navrátilová, Čehoslovačka/SAD, 7

 

Najmlađi pojedinačni osvajači:

U muškoj konkurenciji: Michael Chang (1989.): 19 godina i 3 mjeseca

U ženskoj konkurenciji: Monica Seleš (1990.): 16 godina i 6 mjeseci

 

Najstariji pojedinačni osvajači:

U muškoj konkurenciji: Andres Gimeno (1972.): 34 godine i 10 mjeseci

U ženskoj konkurenciji: Chris Evert (1986.): 31 godina i 5 mjeseci

Ove godine Roland Garros održaće se u mjesecima maju i junu, tačnije počeće 22 maja a trebao bi trajati do 11 juna ove godine kada je planiram finalni susret i zatvaranje turnira za ovu sezonu.

Branilac naslova je Novak Đoković koji je u prošlogodišnjem finalnom susretu savladao britanca, tačnije škotlanđanina Andy Murraya sa 3:1 u setovima, što je Đokoviću bio ujedno i jedini Grand Slam trofej koji mu je nedostajao u vitrinama, a tim uspijehom postao je i prvi teniser sa ex-Yu prostora ikada kojem je pošlo za rukom da osvoji ovo prestižno natjecanje u njegovoj 126 godina dugoj historiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *