17/05/2024

Rukometne lige širom starog kontinenta iz godine u godinu su sve kvalitetnije a samim tim i medijski popraćenije.

Tako postoje i države u kojima je to tradicionalno nacionalni sport broj jedan, a takve lige su mahom, u pravilu, ako ne najkvalitetnije onda sigurno najneizvjesnije. Ipak, one najjače lige, i barem većina tih liga, u zadnjih nekoliko godina imaju tzv. “apsolutne vladare”.

Ovo je pet ponajboljih liga u Evropi sa višegodišnjim uzastopnim osvajačima domaćeg prvenstva:

Liga ASOBAL (Španija) – Barcelona, 6

Liga ASOBAL se igra po EHF pravilima, a trenutno u njoj igra 16 klubova. Rukometno prvenstvo po imenu Divizija časti španska rukometna federacija stvorila je 1958. godine i vodila (FEBM) sve do 1990. godine. Udruga rukometnih klubova ASOBAL je nastala 1984. godine.1990. je godine ASOBAL preuzeo nadzor nad natjecanjem Divizije časti te ju je preimenovao u Ligu ASOBAL.

Na osnovu rezultata, i broja osvojenih prvenstava dva najveća kluba španskom rukometa su Granollers i Barcelona.

Slavni katalonski tim trenutno ima niz od 6 uzastopnih osvojenih titula od ukupno 23 osvojene titule prvaka Španije po čemu je ujedno rekorder i najvećeg niza osvojenih prvenstava zaredom ali i ukupnog broja osvojenih titula od kako se špansko prvenstvo igra.

Nemzeti Bajnokság I (Mađarska) – MVM Veszprém KC, 9

Ono što je su Španiji Barcelona i Granollers, to su u Mađarskoj Veszprem i Honved. Ovaj klub iz istoimenog grada osnovan je 1977. godine, a do sada je bio 22 puta prvak Mađarske, a nakon njega, prema rezultatima od 1951. do danas otkako postoji ligaško takmičenje u Mađarskoj, slijedi Honved sa 14 osvojenih prvenstava.

Rekord po broju uzastopno osvojenih titula drži Veszprem koji u ovom trenutku ima niz od 9 uzastopno osvojenih prvenstava zaključeno sa prošlom sezonom.

Superliga Polska (Poljska) – Slask Wroclaw/Vive Targi Kielce, 6

U Poljskoj se ligaški rukomet igra, kao i u većini evropskih držva od 50-tih godina prošlog vijeka. Tako je u bogatoj historiji lige bilo mnogo različitih osvajača prema zvaničnim podacima, ali dva najveća kluba su Slask Wroclaw i Vive Targi Kielce.

Slask je najveći klub u Poljskoj prema broju osvojenih titula są 15 osvojenih titula, drugo je Kielce są 14, ali rekord po broju uzastopnih titula drže “zajedno” są po 6 uzastopnih titula, jer se Kielce sa ovom sezonom izjednačilo u tom rekordu sa Slaskom.

Чемпионат России/Russian Handball Super League (Rusija) – Chekhovskiye Medvedi, 19

Od raspada SSSR-A 1991. godine pa na ovamo, u ruskom prvenstvu postoji faktički samo jedan tim – Chekhovskiye Medvedi.

Od kad je ovaj klub osnovan pod ovim imenom, 2000. te godine pa do danas, nikad niko osim njih nije više bio ni blizu da ugrozi mjesto broj 1 na tabeli od početka do kraja svake sezone od tada odigrane.

Pored toga oni su “izbacili” sve što je vrijedno pomena od igrača na reprezentativnom planu u protekle dvije decenije, a većina standardnih reprezentativaca u tom periodu je čitavu karijeru provela ili je još provodu upravo u popularnim “medvjedima”.

Inače ruska liga broji 12 klubova, a vrijedno je istaći da pored Chekhovskih Medveda, prvaci su od 1991. do danas bili još četiri puta Kaustik Volgograd, također, četiri puta i CSKA Moscow, te jednom Neva Volgograd.

Treba li reći koji klub u rusiji ima najveći niz od 15 uzastopno osvojenih titula u prevenstvu?!

 

Hrvatska Premijer liga (Hrvatska) – RK Prvo plinarsko društvo Zagreb, 24

A šta tek reći za RK Zagreb?! Krenimo redom…Premijer liga je najviši rang rukometnog ligaškog natjecanja u organizaciji Hrvatskog Rukometnog Saveza. Osnovana u sezoni 1991/92 hrvatska liga pamti samo jednog šampiona.

Klub koji je osnovan 1922. godine ima 24 uzastopna naslova prvaka u Hrvatskoj, s čim je, ne samo rekorder u hrvatskom rukometu, već u čitavoj Evropi.

Slično kao u Rusiji, u Chehovskim Medvedima, tako i u Hrvatskoj skoro sve što je ikada “proizvedeno”, prošlo je kroz RK Zagreb.

 

Ovoj impresivnoj listi od pet država dodajmo Njemačku Bundesligu koja se igra od 1947. godine, a koja se prema ovim parametrima, od prošle sezone više “ne uklapa u tu priču”, jer je do te sezone rekorder bio THW Kiel koji je imao niz od 5 uzastopnih naslova, da bi dominaciju na jednu sezonu prekinuo HSV Hamburg, a potom od četiri, kada ga u sezoni 2015/16 sa trona skinuo Rhein-Neckar Lowen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *