18/05/2024

Dok traju kvalifikacione i prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija širom svijeta, klupski nogomet u Evropi je uglavnom u fazi mirovanja.

Kvalifikacioni mečevi reprezentacije BiH u nogometu, kao i nastavak Premijer lige BiH iduće sedmice bili su povod našem portalu da napravimo ekskluzivni intervju sa nekadašnjim A reprezentativcem Bosne i Hercegovine, i nekadašnjim igračem i ljubimcem navijača Veleža i Željezničara, te, između ostalog, igračem slovačke Žiline i austrijskog Salzburga u kojima je bio ponajbolji, i jedan od najzaslužnijih igrača za evropske uspjehe ovih klubova u proteklih 15-ak godina, Admirom Vladavićem.

Danas je Vladavić uspješan nogometni menadžer koji radi sa igračima u BiH, Slovačkoj, Austriji, Češkoj Republici, Poljskoj

Dotakli smo se tema vezanih za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Premijer ligu BiH, klubove iz BiH za koje je nastupao, klubove u okviru inostrane karijere, neka zanimljiva poređenja u dva različita vremena u svijetu nogometa uopšteno, te još mnogo toga zanimljivog…

Vrlo susretljivi i prijatni Vladavić dao nam je odgovore na neka pitanja koja su nas zanimala, i koja bi mogla zanimati naše čitaoce:

 

Pratite li nastupe reprezentacije Bosne i Hercegovine, i kakvo je vaše mišljenje o šansama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine?

Svakako da pratim reprezentaciju BiH, situacija na tabeli daje dosta realne izglede da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo naredne godine. Evo sada smo dobili Gibraltar, belgijanci i grci su remizirali, pa sad igramo ovaj prijateljski meč sa Albanijom. Ima tu još dosta da se odigra, najveća borba u našoj grupi vodiće se između Belgije, Grčke i naše reprezentacije, ali smatram da mi imamo dovoljno kvalitetan tim da se plasiramo na samu završnicu. Drago mi je zbog dobre forme Vršajevića kao povratnika u reprezentaciju, Višća je, također, odigrao jako dobru utakmicu prekjučer, i općenito, ta neka pozitivna atmosfera je ono što me svakako raduje.”

 

Kada napravimo neku paralelu reprezentacije Bosne i Hercegovine u vrijeme dok ste vi bili standardni reprezentativac i sad, po vašem mišljenju koji tim je bio kvalitetniji, tim u vaše vrijeme ili aktuelni tim reprezentacije?

Pa sad…šta da ti kažem, teško je to porediti. U ono moje vrijeme imali smo igrače koji su bili zvučna imena evropskog nogometa, pa tako je Salihamidžić igrao za Bayern iz Munchena, Elvir Baljić igrao je u madridskom Realu, Bolić u Fenerbahce-u, Spahić u Bayeru iz Leverkusena, Barbarez je bio u HSV-u, dok danas isto tako imamo igrače koji igraju za velike evropske timove, tu su Džeko u Romi, Pjanić u Juventusu, svakako Ibišević u Herthi…ali eto ako moram izdvojiti razliku, onda je najrealnije reći da se mi i pored jakog sastava nismo uspjeli plasirati na neko veliko takmičenje, ova generacija jeste, i to ti je otprilike realno mjerilo odnosa nekad i sad.”

 

Odigrali ste dosta mečeva za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koji biste susret, onako, posebno izdvojili u reprezentativnoj karijeri?

Odigrao sam dosta mečeva koji su mi dragi, imali smo pobjeda i poraza, znalo se desiti da odigramo odličan meč ali nažalost izgubimo, isto tako da odigramo slabije ali pobjedimo, međutim, ako ću izdvojiti jedan posebno, neka to bude meč u gostima između Španije i naše reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, kada smo vodili do pred sami kraj meča pa nažalost primili onaj nesretni gol u posljednjim sekundama susreta…Odigrao sam tada jako dobru utakmicu, kao i momci generalno, a mišljenja sam da mi je taj meč bio onako dosta pozitivna stvar u mojoj karijeri dalje…Žao mi je samo što nismo pobijedili, ali takav je nogomet.”

 

Pratite li dešavanja u Premijer ligi BiH, kako vam se čini liga 12, da li se popravio kvalitet općenito, kako komentarišete entuzijazam i ulaganja klubova u infrastrukture?

Pratim, mada, nešto slabije u odnosu na ranije, što zbog dinamike posla kojim se po završetku karijere bavim, a što zbog toga što nema mog Veleža u Premijer ligi, pa tako čak više pratim 1. ligu FBiH. Što se Premijer lige tiče, sviđa mi se to što se popravilo suđenje, zatim, za razliku od nekad, pobjeđuju i gostujuće ekipe u samim mečevima u okviru lige, igra dosta stranaca u ligi, pa smo po tome poput liga u ostatku Evrope i svijeta, od klubova najviše pratim Želju za koji sam igrao, pozitivno me ove sezone iznenadila Krupa koja je izborila Ligu 6 za prvaka, tu je svakako i Radnik iz Bijeljine kao pozitivno iznenađenje, a negativno me iznenadio Široki Brijeg koji ove sezone nije uspio izboriti Ligu za prvaka, s obzirom na to da je Široki vrlo ugledan naš klub koji se godinama borio za titulu i igrao standardno Evropska takmičenja…Ali eto, znaš kako se kaže u današnjem nogometu – koliko novca, toliko i ljubavi. Što se tiče infrastrukture, pa jako drago mi je vidjeti pozitivne primjere izgradnje stadiona, to je svakako vrlo pozitivna stvar u našem nogometu.”

 

Ko po vama ove godine ima najveće šanse da postane prvak Bosne i Hercegovine?

Ove godine najveću prednost dao bih Želju, što zbog organizacije u samom klubu, što zbog širine igračkog kadra. Mislim da Željo ove godine ima najkvalitetniji tim, i da će osvojiti Premijer ligu za ovu sezonu.”

 

S obzirom na to da ste igrali i u BiH i u inostranstvu, koja je po vama najveća razlika u odnosu kvalitete Premijer lige BiH i onih jačih evropskih liga?

Mentalitet pravi najveću razliku…kod nas igrač dođe na pripreme nespreman i kaže što bih ja to i to kad sam dobar igrač?!…to je bezveze priča…nema bez redovnog treninga i svakodnevnog ulaganja u svoju igru ništa! Vani je to nezamislivo, tu se krije razlika, a vjeruj mi, što se samog talenta tiče, mi smo za više od pola Evrope po talentu brazilci.”

 

Gdje vam je najbolje bilo dok ste igrali u BiH a gdje u inostransvu, i koje bi vi mečeve posebno izdvojili kao mečeve koji su vam ostali u sjećanju u vrijeme igranja u BiH, i u vrijeme igranja u inostranstvu?

U Bosni i Hercegovini definivno mi je najbolje bilo u mom Veležu, ali i u Želji naravno, ne bih sad neke posebno mečeve izdvajao, bilo ih je dosta, a što se inozemne karijere tiče, pa najbolje trenutke proveo sam igrajući za Žilinu i Salzburg. Mečevi u sjećanju? Pa evo recimo dok sam nastupao sa Žilinom u Ligi Evropskih prvaka vodili smo na Stamford Bridge-u protiv Chelsea pa nažalost igubili u 90. minuti, pa meč protiv Marseille-a…pa recimo dok sam igrao za Salzburg dobili smo Lazio u gostima sa 2:1, pa meč sa Bayernom…svakako neka izuzetno pozitivna iskustva…”

 

S obzirom da ste danas nogometni menadžer, koji po vama posao je teži, biti nogometaš ili biti menadžer, i kakvi su vaši planovi u bližoj budućnost?

Defenitivno je lakše biti nogometaš…Tvoje je da igraš, odigraš najbolje što možeš u skladu sa taktikom, i nema tu puno neke filozofije, dok biti menadžer je mnogo, mnogo teže…Moraš razmišljati zašto ovo, zašto ono, kako sad ono ako bude onako, kako ovo ako bude ovako…Stresnije je u svakom slučaju biti menadžer ili trener, a recimo baš uskoro planiram da završim edukaciju da bih dobio trenersku licencu, tako da su mi to neki planovi u bližoj budućnosti.”

 

I pitanje za kraj ovog razgovora, koja bi bila poruka Admira Vladavića mladim i talentovanim igračima koji tek treba da stasaju u profesionalne igrače?

Poruka je vrlo jednostavna: Niko nije igrač dok ne postane, a da bi postao mora svoj talenat pokazati kroz rad, trud, trening…Potrebno je zaista veliko odricanje da bi se postalo nogometaš, jer ako si talenat bez rada, i ostaćeš samo talenat, a ozbiljan igrač nećeš postati. To je moja neka poruka, dakle samo rad, trud, trening i odricanje”

 

Želimo vam puno sreće u nastavku menadžerske, i buduće trenerske karijere!

Hvala lijepo, i vama sve najbolje u daljnjem radu” istakao je za kraj razgovora Vladavić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *