19/05/2024

Holandija je nogometna velesila, u to ne treba sumnjati. Prvaci Evrope, trostruki vice-prvaci svijeta, učesnici “bezbroj” polufinala i finala, što na evropskim što na svjetskim prvenstvima, a da ne govorimo o holandskim klubovima, osvajačima evropskih kontinentalnih takmičenja Lige Evropskih prvaka, UEFA kupa, Kupa Pobjednika kupova, naravno, misleći na Ajax, Feyenoord, PSV…, potom igrači koje je kroz historiju ova država iznjedrila kao što su Cruyff, Van Basten, Gullit, Kluivert, Bergkamp, Van der Saar…da ne nabrajamo više, spisak je podugačak.

Doskora strah i trepet za sve selekcije nogometnog svijeta, Holandija danas nije ni blijeda sjenka onoga što je do unazad koju godinu bila.

A zašto je to tako?!…Pa navesti ćemo samo jedan od primjera koji već godinama muči tamošnji nogomet, a sve je počelo na Evropskom prvenstvu 1996. u Engleskoj

Holandija je na Euro ’96 u Engleskoj došla kao jedan od prvih favorita za naslov prvaka starog kontinenta, a tadašnji selektor Guus Hiddink je imao u tom trenutku odličnuu ekipu, mahom sastavljenu od igrača Ajaxa, koji je tada dominirao evropskom nogometnom scenom, osvajao sve što se osvajati moglo, a dodatna pojačanja “lalama” na putu koji je trebao voditi naslovu prvaka Evrope bili su još i Dennis Bergkamp, Jaap Stam, Jordi Cruyff

Međutim, nakon loših igara u grupnoj fazi prvenstva, barem lošim prema očekivanjima tamošnje nogometne javnosti, pobjeda protiv Švicarske, remi sa Škotskom i debakl od domaćina Engleske, počele su i prve sumnje u izvijesne probleme unutar reprezentacije, s obzirom na vrlo jak igrački kadar i neupitan kvaliet samih igrača.

Pa ipak, holanđani su se “provukli” i prošli grupnu fazu šampionata zahvaljujući boljoj gol-razlici od Škotske, ali ono loše što se izbjeglo eventualnim ispadanjem u grupi, dogodilo se i isplivalo na površinu u četvrfinalu.

Holandija je ispala sa prvenstva nakon izvođenja jedanaesteraca od Francuske u četvrfinalu, a holandski mediji su pisali o neuspjehu “zlatne generacije”, te rasizmu i klanovima među igračima kao razlozima takvog scenarija.

Vodeo prilog izvor: Dailymotion

 

Tamnoputi igrači žalili su se tada da ih selektor Guus Hiddink ne sluša, da je priklonjen bijelim igračima, da se bijeli igrači drže zajedno, te ih na neki način bojkotuju, a u prilog tome išla je jedna fotografija Guusa Dubbelmana na kojoj se vide igrači na sa ručku unutar kampa u Engleskoj, a na kojoj se, između ostalog, vidi kako crni igrači sjede odvojeni od bijelih.

Ipak, tadašnji reprezentativac Youri Mulder, inače bijelac, pokušao je sve to ublažiti rekavši za medije da se crni igrači jesu držali skupa ali da je to samo zato što su igrali u istom klubu, Ajaxu, te da je to plod mladosti.

Još neki igrači su pokušali opovrgavati da je rasizam problem, između ostalog, još jedan od bijelih igrača, Arthur Numan rekao je da je to samo trzavica unutar ekipe, ali da nema govora o rasnoj podjeli među igračima.

Tako je bilo nakon EURO-a 1996. u Engleskoj…

 

 

 

Danas Holandija igra gore nego ikada ranije, a ima, kao i tada. vrlo jak tim koji je u stanju pobijediti svakoga, međutim, nisu uspjeli da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo prošle godine u Francuskoj kada je na njemu učestvovalo bukvalno pola starog kontinenta, 24/51 države, dok u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine, u relativno lahkoj kvalifikacionoj grupi u kojoj igraju, skoro da su izgubili sve šanse za odlazak na Mundijal, a nakon nedavnog poraza od Bugarske u okviru kvalifikacija, otkaz je dobio selektor Danny Blind, inače, nekadašnji reprezentativac Holandije i učesnik kao igrač, te izvođač jednog od jedanaesteraca u četvrfinalu i ispadnju od Francuske na spornom Evropskom prvenstvu 1996. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=0oYjdJyJUQM

Vodeo prilog izvor: YouTube

 

Šta je danas problem u Holandiji? Da li je opet rasizam, ili nešto posve drugo?!

Moguće da ćemo odgovore na ta pitanja dobiti po završetku ovih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo jer se za Holandiju, s obzirom na svoj renome u svijetu nogometa, sada se već komotno može reći da je dotakla nogometno dno.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *