18/05/2024

Sutra je na rasporedu 2. kolo u Ligi za prvaka, i Ligi za opstanak u okviru Premijer lige BiH, a svakako meč koji najviše plijeni pažnju bh nogometne javnosti je susret na stadionu pod Bijelim Brijegom između aktuelnog prvaka BiH i trenutnog lidera na tabeli, ekipe mostarskog Zrinjskog, i najtrofejnijeg bosanskohercegovačkog kluba, i trenutno drugoplasiranog tima na tabeli u tekućoj sezoni, ekipe sarajevskog Željezničara.

Tim povodom sportskevijesti.com kontaktirale su Tomislava Tomića, reprezentativca Bosne i Hercegovine u nogometu, te nekadašnjeg kapitena FK Željezničar, a današnjeg nogometaša aktuelnog prvaka BiH, Zrinjskog iz Mostara.

U ovom razgovoru, dotakli smo se onog aktuelnog, Premijer lige BiH, sa posebnim akcentom na sutrašnji derbi između Zrinjskog i Željezničara, ali i nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, odnosno šansama na putu ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine.

Inače, veoma korektni Tomić, dao je odgovore za SPORTSKE VIJESTI na pitanja koja su zanimala nas i naše čitaoce:

 

Prije svega, želimo da Vam uputimo iskrene čestitke na pobjedi vašeg kluba, Zrinjskog, protiv FK Krupe u 1. kolu Lige za prvaka u okviru Premijer lige Bosne i Hercegovine!

Hvala vam na iskrenim čestitkama.”

 

Kako vam se čini ovaj novi format Premijer lige BiH lige od 12 klubova, a potom Liga za prvaka i Liga za opstanak?

Pa sigurno bolje nego prije. Manje klubova, a samim tim i dobri igrači iz slabijih klubova koji su do ove sezone igrali u Premijer ligi prešli su u one jače klubove, s obzirom da sad liga broji 12 klubova, za razliku od ranije kada je bilo 16 klubova. Također, sviđa mi se što su ove grupe, za prvaka i za opstanak, jer pogotovo u Ligi za prvaka imate odmah jače utakmice između onih najboljih timova, samim tim se popravlja kvalitet lige.”

 

Koje su po vama ključne utakmice u borbi za šampionsku titulu?

Sve su utakmice iste, svaka nosi tri boda, međutim, smatram da su najbitnije one utakmice protiv nešto slabijih timova, i pobjede protiv tih timova mogle bi biti i ključne u borbi za šampionsku titulu.”

 

Ono što u ovom momentu možda i najviše zanima naše čitaoce je sutrašnji duel između Zrinjskog i Željezničara, a vi ste, kao što je poznato, nekada bili kapiten Željezničara, i ljubimac navijača tima sa Grbavice, a danas ste nogometaš Zrinjskog, i ljubimac navijača mostarskog kluba, pa kakvo je vaše mišljenje u vezi tog duela, s obzirom da ste, svakako, jedan od najkompetentnijih igrača da iznesete svoje mišljenje po tom pitanju uoči sutrašnje utakmice?

Ja sam u Želji proveo tri godine, bio kapetan kluba, i svakako me za Željezničar vežu lijepe uspomene, međutim, ja sam profesionalac, već godinu i pol dana sam u Zrinjskom, i sigurno je da ću dati svoj maksimum da moj aktuelni klub, Zrinjski, dođe do pobjede u ovoj, za nas, veoma važnoj sutrašnjoj utakmici.”

 

Kako vi, kao nekadašnji kapiten Željezničara, komentarišete nedavno svečano otvaranje istočne tribine stadiona Grbavica, i atmosferu koju su na stadionu napravili navijači Željezničara u susretu 1. kola Lige za prvaka između Željezničara i Slobode?

Velika pohvala u moje lično ime. Prizor je izgledao zaista lijepo nakon što je istočna tribina izgrađena, i u svakom slučaju drago mi je zbog navijača Željezničara, svakako da je lijepo za vidjeti pun stadion na jednom meču Premijer lige BiH.”

 

Kakvi su vaši planovi u budućnosti generalno, a vezano za vaš aktuelni klub Zrinjski?

Meni sad na ljeto ističe ugovor sa Zrinjskim, istina imam neke ponude iz inozemstva, međutim neću prihvatati ponude koje nisu dobre sa finansijskog aspekta, a isto tako moram naglasiti da Zrinjski ima najbolju upravu u Premijer ligi BiH, na čelu sa gospodinom Dankom Šulentom, jednim izuzetno korektnim čovjekom, pa ću i ja, naravno, biti korektan, i u svakom slučaju, sačekaćemo ljeto pa ćemo vidjeti šta i kako dalje.”

 

Kao reprezentativac Bosne i Hercegovine, s obzirom da ste se odnedavno našli na spisku selektora Baždarevića, kakve su po vama šanse da se reprezentacija Bosne i Hercegovine nađe na Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine?

Pa naša reprezentacija i Belgija su glavni kandidati iz naše grupe za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a po mom mišljenju mi možemo zauzeti i prvo mjesto u grupi, imamo dovoljno dobar tim za takvo nešto, što smo i pokazali na gostovanju u Grčkoj.”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vm puno sreće u nastavku karijere!

Hvala i vama, također, sve najbolje u daljem radu” – završio je razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Tomislav Tomić, aktuelni reprezentativac BiH, i nogometaš Zrinjskog iz Mostara.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *