18/05/2024

Dok se u Evropi i ostatku svijeta nogometna prvenstva bliže kraju, nogometne reprezentacije miruju.

Kao što je poznato, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine već na ljeto nastavlja kvalifikacioni ciklus za odlazak na Mundijal u Rusiji naredne godine gostujućim susretom protiv direktnog rivala u borbi za prve dvije pozicije, selekcijom Grčke, a potom na jesen igra i preostale tri utakmice, koje će, vrlo vjerovatno biti i ključne za plasman na smotru najboljih svjetskih reprezentacija, a svakako, možda i najvažnija, biće ona posljednja u ciklusu, u oktobru mjesecu, u gostima protiv neugodne selekcije Estonije.

Susret koji će, najvjerovatnije, odlučiti sudbinu vodećih reprezentacija u kvalifikacionoj grupi H, u kojoj se nalazi reprezentacija Bosne i Hercegovine, bio je povod nama iz sportskevijesti.com da kontaktramo Andreia Stepanova, doskorašnjeg reprezentativca Estonije, koji je za ovu baltičku državu nastupao punih 13 godina, te ubilježio 89 nastupa, i koji, između ostalog, ima iskustvo igranja protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine u prošlim kvalifikacionim ciklusima za odlazak na Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Andrei Stepanov, jedan od rekordera po broju nastupa za selekciju Estonije, i koji je i na klupskom planu, također, imao zapaženu karijeru, te nastupao za veliki broj evropskih klubova, odskora je rekao “zbogom” aktivnom igranju nogometa, a danas je uspiješan nogometni agent, i bavi se pronalaženjem mladih i talentovanih igrača širom svijeta.

U ovom razgovoru, između ostalog, sa posebnim akcentom dotakli smo se onog aktuelnog, a to je posljednji kvalifikacioni meč grupe H koji će biti odigran na jesen u Tallinu, između Estonije i Bosne i Hercegovine.

Inače, veoma ljubazni Stepanov, dao je odgovore za SPORTSKE VIJESTI na pitanja koja su zanimala nas i naše čitaoce:

 

 

Vi iza sebe imate bogatu klupsku i reprezentativnu karjeru, u kojoj ste, između ostalog 89 puta nastupali za selekciju Estonije u periodu od 1999. do 2012. godine, i igrali ste kvalifikacione mečeve za Evropsko i Svjetsko prvenstvo sa Estonijom protiv selekcije Bosne i Hercegovine, pa kakva su vaša iskustva u mečevima protiv Bosne i Hercegovine?


Govoreći o svom iskustvu igranja protiv Bosne i Hercegovine izdvojio bih, naravno to, da je Bosna i Hercegovina prilično nezgodan protivnik po reprezentaciju Estonije. Bosna i Hercegovina je uvijek imala evropsku i svjetsku klasu igrača kao pojedinaca, ali ono po čemu je reprezentacija Bosne i Hercegovine posebno opasna je, da pored individualnog kvaliteta, ima i fantastičan timski duh. Bosna i Hercegovina je posebno uspješna reprezentacija kada igra na domaćem terenu, ali mišljenja sam da na gostovanju u Estoniji Bosni i Hercegovini neće biti nimalo lahko napraviti dobar rezultat, i ne samo Bosni i Hercegovini, nego i drugim timovima koji budu gostovali u Estoniji. Ja očekujem drugačiju utakmicu u Tallinuu od one koja se na jesen igrala u Bosni i Hercegovini.”

 

Poznajete li neke od nogometaša iz Bosne i Hercegovine, s obzirom da ste u karijeri, osim reprezentativnih mečeva, i na klupskom planu nastupali za veliki broj klubova u Evropi, i da li i koliko uopće poznajete prilike vezane za bosanskohercegovački nogomet?


“Naravno, poznajem lično neke od igrača iz Bosne i Hercegovine. Tokom svoje karijere u Rusiji moji suigrači su bili Emir Spahić u Torpedu i Vule Trivunović u Moskvi, a sa Vuletom sam i dan danas u dobrom odnosu i u kontaktu. On je veliki čovjek, i bio je jako dobar igrač i saigrač. Također, poznajem i legendu CSKA Moskve, Elvira Rahimića. Iz te reprezentacije svi igrači koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu bili su iskusni i veoma dobri igrači. O bosanskohercegovačkom nogometu općenito, ja prilično dobro znam, jer se moj sadašnji posao odnosi na pronalaženje talenata širom svijeta.”

 

S obzirom na to da su Estonija i Bosna i Hercegovina ponovo u istoj kvalifikacionoj grupi, ovaj put za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine, a vi kao nekad dugogodišnji reprezentativac Estonije pretpostavljam da znate kakava su očekivanja tamošnje nogometne javnosti u vezi tog kvalifikacionog susreta koji će se igrati u oktobru ove godine u Estoniji?


“Kao što sam već rekao, očekujem drugačiju utakmicu od one igrane u 2016. godini. Promijenili smo trenera, i novi stručni štab Estonije sada se sastoji od nogometnih legendi u Estoniji kao što su Martin Reim, Mart Poom, Andres Oper. Posljednji rezultati Estonije, kao što su pobjeda od 3:0 nad Hrvatskom i remi na Kipru, pokazuju da je naš nacionalni tim podigao formu na jedan veći nivo, i tim ima, također, i više samopouzdanja. Nogometna javnost u Estoniji je vrlo zahtjevna, tako da očekujem barem bod iz te utakmice. To će biti teška utakmica za Bosnu i Hercegovinu.”

 

Ko je po vašem mišljenju favorit da se iz ove grupe direktno nađe na Svjetskom prvenstvu, a ko bi mogao u dodatne kvalifikacije, odnosno baraž, te da li po vama Bosna i Hercegovina može izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine?

Ja bih volio vidjeti Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Po mom mišljenju, Belgija je veliki favorit za osvajanje prvog mjesta u našoj grupi, a što se drugog mjesta tiče, Bosna i Hercegovina je moj favorit.”

 

Da li poznajete neke od aktuelnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine?


“Ne znam lično igrače iz ove aktuelne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naravno, znam da su glavne zvijezde Džeko, Ibišević, Pjanić. Pratim sa posebnim interesovanjem nastupe Cimirota i Duljevića.”

 

Da li ste možda upoznati nastupaju li u 1. ligi Estonije neki nogometaši iz Bosne i Hercegovine, ili neke od klubova predvode bosanskohercegovački treneri?


“Sjećam se da je prije nekoliko godina bio je jedan mladi bosanskohercegovački igrač u Nome Kaljuu, ali nije imao neke naročite performanse. Estonska liga ima dosta male plate, tako da nije toliko atraktivna za dobre igrače iz Bosne i Hercegovine da dođu ovdje igrati, a i treneri, također, iz istog razloga ne dolaze da rade u estonskoj ligi. Frank Liivak, estonski nogometaš koji je nastupajući za mladu reprezentaciju Estonije potisao za Napoli, otišao je u jedan od najboljih bosanskohercegovačkih klubova, Sarajevo, a nogometna javnost u Estoniji prati sa posebnim interesovanjem ovog igrača u njegovim nastupima.”

 

Koje utakmice u reprezentativnoj karijeri u vrijeme dok ste nastupali za Estoiniju se najradije sjećate?


“Postoji nekoliko utakmica koje su mi ostale u najboljem sjećanju. 2001. godine igrali smo protiv Holandije na otvaranju našeg stadiona, a pet minuta prije kraja vodili smo sa 2:1 i bili smo blizu senzacije, ali na kraju smo izgubili tu utakmicu. Druga posebna uspomena mi je utakmica sa Portugalom za koji je nastupao Cristiano Ronaldo, a imao sam sreće da nakon susreta zamijenimo dresove, također, lijepe uspomene vežu me i za gostovanje na Wembleyu protiv Engleske.”

 

Pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora, pa s obzirom da ste završili aktivnu igračku karijeru, kakvi su vaši planovi vezano za nogomet u budućnosti, ili, ipak imat neke druge planove koji nisu vezani za nogomet?

Prestao sam sa aktivnim igranjem nogometa u 2012. godini, a moj posljednji meč u karijeri nije meč za klub, nego za reprezentaciju Estonije protiv Ukrajine. Od tada radim kao nogometni agent, i uživam u onom što radim. I dalje sam u velikoj mjeri uključen u nogometnu industriju, puno putujem i to je život koji volim. U budućnosti bih volio raditi u nekom klubu kao skaut ili sportski direktor.” 

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam sve najbolje u nastavku karijere nogometnog agenta!

Nema na čemu, i vama sve najbolje u daljem radu” zaključio je ovaj razgovor za SPORTSKE VIJESTI, jedan od rekordera po nastupima za reprezentaciju Estonije, Andrei Stepanov.

1 thought on “EKSKLUZIVNI INTERVJU/ Za portal sportskevijesti.com govori donedavni i dugogodišnji reprezentativac Estonije Andrei Stepanov!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *