27/04/2024

Danas je odigrano posljednje, 10. kolo Lige za prvaka u okviru Premijer lige BiH za sezonu 2016/17, nakon kojeg je poznat novi prvak Bosne i Hercegovine, kao i konačni izgled prvenstvene tabele.

 

Liga za prvaka

 

Željezničar – Radnik Bijeljina 2:1

Danas su na stadionu “Grbavica” susret posljednjeg kola Lige za prvaka u okviru Premijer lige BiH odigrali Željezničar i Radnik iz Bijeljine.

Domaćim nogomtašima na ovom meču bila je neophodna pobjeda uz kiks Zrinjskog kako bi prvi prošli kroz cilj za ovu sezonu, odnosno, kako bi dobili pehar namijenjem osvajaču Premijer lige BiH, a ovaj susret medijski je popratila i ekipa sportskevijesti.com.

Unatoč razočaravajućujem rezultatu u prethodnom kolu i porazu u “vječitom debiju” protiv Sarajeva, te samim tim i gubitkom liderske pozije na tabeli, domaći su danas imali veliku podršku svojih najvjernijih simpatizera, popularnih “Manijaka”, koji iako razočarani takvom situacijom, nesebično su ponovo davali podršku domaćim nogometašima svih 90 minuta današnjeg meča na Grbavici.

Susret počinje terenskom inicijativom Željezničara, koji je već na startu meča pokušao doći do jednog brzog pogotka kako bi ovaj meč okrenuli u svom smjeru, odnosno, olakšali sebi put do eventualne pobjede.

Gosti iz Bijeljine, također su od početka meča počeli igrati otvoreno, dajući do znanja da na Grbavicu nisu došli sa “bijelom zastavom”.

Nogometaši Željezničara pokušali su postići rani pogodak akcijama, prvenstveno sa krilnih pozicija, međutim, dobro organizovana ekipa Radnika bila je spremna na takav pristup igri Željezničara.

Nakon jednog neuspiješnog napada “plavih”, otvorila se prilika gostima da izrade dobru akciju, a koju gosti koriste, te već u 15. minuti susreta neočekivano dolaze u vodstvo, a strijelac pogotka za Radnik bio je Peco.

Nakon primljenog gola, domaći su nastavili gdje su stali, odnosno, nastavili atakovati prema golu bijeljinaca kako bi što prije došli, u ovom slučaju, do izjednačenja.

Pokušavali su nogometaši Željezničara i po krilima, i po sredini probiti čvrstu odbranu Radnika, ali svaka iole ozbiljnija akcija domaćih u prvom dijelu prvog poluvremena bila je osujećena dobrim intervencijama gostujućih defanzivaca.

Uslijedio je jedan period nešto mirnije igre oba tima, da bi u finišu prvog dijela igre domaći ponovo ubacili u brzinu više, ne bi li do odmora, ipak postigli pogodak za izjednačenje, međutim nije išlo, a gosti su povremeno prijetili iz kontra napada.

Za sami kraj prvog poluvremena Željezničar je imao slobodan udarac iz idealne pozicije, tačnije sa 20-ak metara po sredini gola, ali Zeba je šutirao preko gola, pa je ova dobra prilika za poravnanje otišla u nepovrat.

Do sudijskog zvižduka koji je značio kraj prvog dijela igre rezultat se, ipak, nije mijenjao u odnosu na 12. minutu susreta, te se na odmor otišlo vodstvom Radnika rezultatom 1:0.

U nastavku susreta ponovo terenska inicijativa Željezničara, i ponovo su domaći pokušavali centaršutevima sa strana dati upotrebljivu loptu svojim saigračima u napadu, ali odbrana gostiju znalački je odolijevala tom načinu igre Željezničara.

Ubrzo su “plavi” stvorili jednu dobru priliku, međutim napadač domaćih, Lendrrić, nije iskoristio jedan kvalitetan centaršut, te je iz izgledne situacije glavom šutirao preko gola, i dobra prilika za poravnanje je na taj način upropaštena.

Međutim, u 55. minuti igre Željezničar je konačno probio gostujuću odbranu, tačnije nakon ubačaja sa strane, sam i neometan u petercu Radnika našao se, ponovo Lendrić, kojem, ovaj put nije bilo teško loptu pospremiti u nebranjeni dio mreže gostujućeg golmana za porvnanje rezultata na 1:1 u tim trenucima susreta.

Nakon izjednačujućeg pogotka, domaći se nisu zaustavljali, već su krenuli po poptuni preokret, a vremana za takvo nešto bilo je sasvim dovoljno.

Ponovo su nogometaši Željezničara pokušvali po krilima, međutim, nogometašu Radnika, kao i većim dijelom susreta, uspiješno su izbacivali lopte iz svog šesnaesterca upućene od strane domaćih krilnih nogometaša, prvenstveno, Stevanovića.

Oba trenera sredinom drugog dijela igre pokušali su izmjenama osviježitit ekipu, kako bi se došlo do željenog cilja, domaći trener želio je, naravno, pobjedu, dok je gostujući šef stručnog štaba želio neporažen napustiti Sarajevo.

Zanimljiv je podatak da je jedan od zamijenjenih igrača kod domaćih bio strijelac izjednačujućeg pogotka za Željezničar, Lendrić, a još zanimljivije je to da he ispraćen zvižducima jednog dijela navijača sa sjeverne tribine, zbog nekih međusobnih nesporazuma na relaciji nogometaš-navijači.

Nakon obavljenih izmijena, domaći su sve više stezali obruč oko gola Radnika, dok su se nogometaši iz Bijeljine povukli, čekajući svoju šansu iz kontra napada.

Vrijeme je prolazilo i činilo se da će meč na Grbavici biti završen neriješenim rezultatom, s obzirom da je rezultat 1:1 na semaforu stajao i u posljednjih desetak minuta ovog susreta, a domaći, iako su imali terensku inicijativu i veći posjed lopte u tim trenucima, nikako nisu uspijevali postići i drugi pogodak i doći do potpunog preokreta.

U službenoj sudijskoj nadoknadi susreta Željezničar je, za promjenu u odnosu na veći dio susreta, i igru po stranama, ovaj put šutevima izvana pokušavao da promijeni rezultat.

I kada se se očekivao posljednji sudijski zvižduk na današnjem meču, jedan kvalitetan udarac izvana nogometaša Željezničara gostujući golman kratko odbija, a na pravom mjestu našao se nogometaš domaćih Zakarić, koji odbijenu loptu posprema u mrežu za vodstvo Željezničara od 2:1.

S obzirom da vremena za bilo šta nakon tog vodećeg gola Željezničara više nije bilo, glavni sudija današnjeg susreta odsvirao je kraj ovog meča.

Po završetku meča, domaći nogometaši saznali su, po njih nepovoljam, ishod meča u Mostaru, odnosno, saznali su da je Zrinjski savladao Slobodu i na taj način osvojio šampionsku titulu za sezonu 2016/17, te otišli prema svojim navijačima kako bi se oprostili s njima za ovu sezonu.

Popularni “Manijaci”, uprkos pobjedi njihovih ljubimaca, bili su nezadovoljni današnjom nogometnom predstavom, prije svega igrom i zalaganjem domaćih, te su nogometašima Željezničara “naredili” da poskidaju dresove, aludirajući kako ih isti sa takvim pristupom ne zaslužuju nositi.

Ekipa Željezničara, ovom pirovom pobjedom, dakle, zauzela je drugo mjesto na prvenstvenoj tabeli za ovu sezonu, te na taj način osigurala kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone, dok je Radnik sezonu završio na šestom mjestu naprvenstvenoj tabeli.

Izvor: Dailymotion

 

Zrinjski – Sloboda 3:0

Zrinjski je danas u Mostaru dočekao Slobodu iz Tuzle, i od prve minute domaći nogometaši su krenuli ofanzivno i sa jasnim ciljem, a to je pobjeda.

Već u 11. minuti na semaforu je stajalo 1:0 za domaće, odnosno Bilbija je savladao golmana tuzlaka za vodstvo od 1:0 u tim trenucima susreta, a isti igrač je poduplao vodstvo Zrinjskog u 42. minuti susreta, i šampionsko slavlje je faktički moglo već tad početi.

Na odmor se, dakle, otišlo pri rezultatu 2:0 za Zrinjski, a mostarci su u drugom poluvremenu postigli i treći pogodak, strijelac je bio Mešanović u 59. minuti susreta.

Izabranici Blaža Sliškovića do kraja meča očuvali su visoko vodstvo, te ovom današnjom ubjedljivom pobjedom došli do tri boda koja im ujedno znače i naslov prvaka Bosne i Hercegovine, što je “Plemićima” peti naslov u klupskoj historiji.

http://www.dailymotion.com/video/x5o7679_hsk-zrinjski-fk-sloboda-3-0-golovi-28-5-2017_sport

Izvor: Dailymotion

Zrinjski je ovom titulom prvaka, također, osigurao i nastup u kvalifikacijama za Ligu Evropskih prvaka naredne sezone, a Sloboda se ove sezone mora zadovoljiti petim mjestom, što za tuzlake uopšte nije loš rezultat.

 

Krupa – Sarajevo 1:0

U Krupi na Vrbasu svoj duel posljednjeg kola Lige za prvaka u okviru Premijer lige BiH odograli su domaća Krupa i Sarajevo.

U jednom susretu u kojem nije bilo nekih izrazitih prilika, jedino vrijedno pomena desilo se u drugom poluvremenu, tačnije u 55. minuti susreta kada domaći postižu pogodak za 1:0, a strijelac je bio Dujaković, za, ispostaviće se kasnije i konačan rezultat ovog meča.

Izvor: Dailymotion

Nogometaši Krupe ovu sezonu završili su na, za njih, odličnom četvrom mjestu, dok je Sarajevo sezonu okončalo na jednoj stepenici više u odnosu na svog današnjeg domaćina, odnosno, na tećem mjestu prvenstvene tabele, izborivši na taj način pretkola Evropske lige naredne sezone.

 

Konačna tabela Lige za prvaka u okviru Premijer lige BiH:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *