19/05/2024

Palermo je u okviru posljednjeg, 38. kola Serie A na svom terenu savladao Empoli rezultatom 2:1, te na taj način tim Empolia “poveo” sa sobom u Seiru B naredne sezone.

I tu ništa nije čudno, međutim, Palermo je ovom pobjedom izgubio 15 miliona eura!

Naime, prema pravilima italijanskve krovne kuće nogometa, tri kluba koja svake godine ispadnu iz Serie A dijele iznos od 60 miliona eura, ali ne dobivaju svi po 20 miliona već se taj iznos dijeli na temelju njihovih broja sezona u Serie A, osvojenih trofeja, broju gledalaca na utakmicama itd.

Budući da je Crotone tek ove sezone debitirao u Serie A, a Pescara je u cijeloj svojoj historiji samo osam sezona provela u najvišem rangu, Palermu je, u slučaju da upravo ta dva kluba ispadnu zajedno s njim, trebalo pripasti čak 40 miliona eura.

Ali, suprotno svim očekivanjima, Palermo je odigrao pošteno i sačuvao čast, odnosno, pobijedili su Empoli rezultatom 2:1 i poslali ga u Seriu B, a sebi su izbili 15 miliona eura jer Empoli ima bolji status nego Crotone, znatno više sezone u Serie A i prema novoj raspodjeli Empoli i Palermo će dobiti po 25 miliona eura, a Pescara 10 miliona eura.

Osim što je zbog poštenja ostao bez 15 miliona eura, Palermo će imati i teži posao povratka natrag jer je taj novac završio kod Empolija koji će im iduće sezone biti veliki rival u Serie B, kako zbog ovakvog ishoda tako i zbog činjenice što će Empoli moći kupiti jako dobre igrače i biti veći konkurent no što bi to bio Crotone.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *