15/05/2024

Danas je u Kelnu, pred preko 20.000 gledalaca, u fantastičnoj atmosferi, odigrano finale ovogodišnjeg izdanja Lige Evropskih prvaka u rukometu, a sastali su se francuski prvak PSG, koji je u polufinalu izbacio mađarski Veszprem, i Vardar iz Skoplja, koji je jučer savladao Barcelonu i na taj način izborio ovo veliko finale.

Prvo poluvrijeme ovom meča karakterisale su odlične intervencije golmana, s jedne strane u redovima PSG-a Thierry Omeyera, i sa druge strane u redovima Vardara Arpada Šterbika, kao i izuzetno čvrste odbrane, što je doprinijelo da poluvrijeme, iako zanimljivo i kvalitetno, završi sa realtivno malim brojem golova.

U početku prvog dijela igre, uglavnom se igralo gol za gol, s jedne strane Vardar su predvodili rus Dibirov i Ivan Ćupić, a sa druge strane briljirali su Nikola Karabatić i danac Hansen.

Sredinom prvog poluvremena, makedonci su, mahom, imali vodstvo do tri gola razlike, međutim, izbranici trenera PSG-a, čuvenog Noke Serdarušića, su se uvijek vraćali, i naposlijetku, čak i dobili prvi dio igre, istina, minimalnim rezultatom 12:11.

Na otvaranju drugog poluvremena bolja makedonaca, koji od rezultatskog zaostatka sa kraja prvog poluvremena i rezultata 12:11 za PSG, dolaze do vodstva od tri gola razlike sredinom drugom dijela igre, a rezulat je tada glasio 20:17 za tim Raula Gonzalesa, odnosno, tim Vardara.

Međutim, uporni francuzi ponovo se rezultatski vraćaju i na nešto manje od deset minuta do kraja meča rezultat je bio poravnat 21:21, koji je, zahvaljujući, ponovo čvrstim odbranama oba tima, i intervencijama veterana na oba gola, na semaforu stajao do pet nimuta prije kraja regularnih 60 minuta.

U završnim minutama ovog dramatičnog susreta Varar dolazi do prednosti od dva razlike, međutim francuzi to spuštaju na zaostatak od samo jednog gola, i u posljednjem minutu PSG je imao napad za izjednačenje, koje i uspješno realizuju za 23:23 na manje od deset sekundi do kraja meča.

Trener Vardara, Raul Gonzales zatražio je time-out na sedam sekundi prije kraja meča, nakon kojeg Ivan Ćupić postiže pogodak vrijedan titule evropskog prvaka, prve u historiji makednskog rukometa, i makedonsog sporta uopšte u evropskim okvirima.

Nakon pobjedničkog gola hrvatskog reprezentativca uslijedilo je veliko slavlje igrača i navijača Vardara i veliko razočarenje i nevjerica na licima igrča i navijača PSG-a.

U redovima novog prvaka Evrope najbolji je bio Timur Dibirov sa sedam pogodaka, ujedno i najefikasniji igrač finalnog meča, a u redovima PSG-a Nikola Karabatić sa pet postignutih golova na ovom finalnom susretu.

Vardar je tako po prvi put u svojoj historiji postao prvak Evrope, dok je danas u susretu za treće mjesto Veszprem savladao Barcelonu rezultatom 34:30, i tako nakon prošlogodišnjeg izgubljenog finala, ove godine mađari sezonu završavaju kao trećeplasirani tim u Ligi Evropskih prvaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *