18/05/2024

Idućeg mjeseca počinje Premijer liga BiH, kao i sve ostale niže bh lige u muškoj konkurenciji, međutim, isto tako, narednog mjeseca, slično kao u muškoj, startaće i Premijer liga u ženskoj konkurenciji.

Ženska Premijer liga BiH, odnosno, najjači rang bh nogometnog takmičenja za žene, broji osam klubova, a prvak u sezoni iza nas bile su, kao i unazad nekoliko sezona, djevojke iz ŽNK SFK 2000 iz Sarajeva, pa će tako nogometašice ovog kluba kao prvak BiH, i naredne sezone nastupiti u najjačem evropskom ženskom nogometnom takmičenju, odnosno, ženskoj Ligi Evropskih prvaka za sezonu 2017/18.

SFK 2000, barem ako je gledati rezultate ovog kluba već duži niz godina, čini se, ipak, “svijet je za sebe” u ženskom bh nogometu, međutim, ostalih sedam klubova u ženskoj Premijer ligi BiH po kvalitetu poprilično ravnopravno konkrurišu za sami vrh najjačeg ženskog nogometnog takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Uskoro će početak naredne sezone u okviru ženske Premijer lige, a to je bio povod nama iz sportskevijesti.com da kontaktiramo nogometašicu koja već duži niz godina nastupa u ženskoj Premijer ligi, i koja je u svojoj dosadašnjoj karijeri promijenila nekoliko klubova, a danas je članica stabilnog premijerligaša, ekipe ŽFK Radnik Bumerang iz Bijeljine, Draženku Gavrić.

Razgovarali smo, s obzirom na njeno iskustvo igranja u nekoliko klubova u Premijer ligi, o uopštenom stanju u bh klubovima i samoj kvaliteti ženske Premijer lige, kao i o trenutnoj situaciji u ŽFK Radnik Bumerang i ostalim klubovima, te njenim ličnim planovima vezanim za aktuelni klub, i generalno, planovima vezanim za njenu budućnost nakon završetka aktivne igračke karijere.

Draženka je korektno odgovorila na pitanja nas iz Sportske Vijesti, odnosno, na pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

 

S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini, ali u ostaku Evrope i svijeta, nogomet, ipak, etiketiran kao “muški sport”, nas zanima odakle potiče vaša želja da se bavite tim “muškim sportom”, odnosno nogometom, i možete li nam otkriti neke detalje iz vaše dosadašnje nogometne karijere, tačnije u kojem klubu ste započeli karijeru, te, za koje klubove ste do sada nastupali?

Fudbal sam počela trenirati još od ranog djetinjstva, međutim, to nije bilo u nekom od postojećih klubova, to je više bio seoski fudbal. U tom periodu sam naučila šta je fudbal i već tada sam znala da će to u budućnosti biti moja velika ljubav. Iz mog ličnog iskustva znam da sve djevojčice i mlade djevojke koje vole fudbal i koje se imaju namjeru baviti najvažnijom sporednom stvari na svijetu sanjaju da jednog dana igraju u velikim klubovima, ali na samom početku moje seniorske karijere to nije bilo ni moguće jer u to vrijeme nije ni bilo ni traga ni glasa od, kud i kamo, ozbiljnijeg ženskog fudbala.”

 

Možete li nam otkriti neke detalje iz vaše dosadašnje nogometne karijere, tačnije u kojem klubu ste počeli ozbiljnije igrati nogomet, te, za koje klubove ste do sada nastupali i kako generalno funkcioniše ženski nogomet u BiH, odnosno, kako djevojke/žene koje se bave nogometom, zapravo, doživljavaju najvažniju sporednu stvar na svijetu?

Prije pet ili šest godina počela sam ozbiljnije da treniram fudbal u svome gradu Sokocu, u ŽFK Sokolac, klubu koji u to vrijeme još uvijek nije bio registrovan, ali težilo se ka tome. Trenirala sam, dakle, dvije godine sa njima dok me nisu pozvali da igram za SFK Libero iz Goražda koji je tada bio registrovani klub. Nastupala sam jednu sezonu za njih, međutim, po završetku te sezone, dobila sam ponudu o radnom odnosu u jednoj firmi u Bijeljini, i upravo iz tog razloga napustila sam klub iz Goražda, a pošto me posao, kako rekoh, odveo u Bijeljinu, godine 2016. svoju nogometnu karijeru nastavila sam u članu ženske Premijer lige, odnosno, u ŽFK Radnik Bumerang iz Bijeljine. Kada sve sagledam, ženska Premijer liga BiH je nešto najbolje što mi se u životu moglo dogoditi, u ligi ima stvarno dobrih klubova i mogu slobodno reći da da djevojke znaju igrati fudbal, čak se neke mogu nositi i sa muškom fudbalskom konkurencijom. Ipak, moram priznati, danas je ženski fudbal još uvijek relativno iznenađujuća pojava u našem društvu, i kada kažem da igram fudbal, većini na licima vidim tu popriličnu dozu iznenađenja.”

 

Da li nogometašice u Premijer ligi imaju profesionalne ugovore sa klubovima, odnosno, da li se od bavljenja ženskim nogometom u Bosni i Hercegovini mogu rješavati egzistencijalna životna pitanja?

Iz mog ličnog iskustva znam da u praksi od kluba do kluba zavisi da li neka igračica ima ugovor ili ne. Recimo, ja nemam ugovor, nisam ništa potpisivala, a opet s druge strane, znam da u nekim klubovima postoje ugovori. Generalno, od ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini se ne moze se živjeti. Ipak, u BiH je još uvijek amaterski nivo fudbala.”

 

Recite nam, kakva je posjećenost publike na terenima za vrijeme prvenstvenih utakmica ženske Premijer lige BiH?

Što se posjećenosti publike na utakmicama ženske Premijer lige tiče, to zavisi od utakmice do utakmice. Nekad bude nešto veći broj gledalaca, nekad ne. U suštini, to nije neki naročito veliki broj u usporedbi sa, recimo, muškom Premijer ligom.”

Imaju li klubovi u ženskoj Premijer ligi vlastite stadione, i kakva je, generalno, infrastruktura bosanskohercegovačkih klubova u ženskoj konkurenciji?

Klubovi u ženskoj Premijer ligi nemaju svoje stadione tako da moramo plaćati da bi igrali takmičarske utakmice.”

 

Nezaobilazno pitanje jeste da li ste nekada dobili poziv da nastupate za žensku nogometnu reprezentaciju BiH, i da li imate tu želju?

U mojoj dosadašnjoj karijeri nisam imala priliku nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, tačnije, još uvijek nisam bila pozivana, međutim, bila bi mi velika čast igrati za reprezentaciju, i svakako bih se rado odazvala pozivu selektora ženske fudbalske reprezentacije BiH.”

 

Pitanje za kraj našeg današnjeg razgovora je kakvi su vaši planovi vezani za ŽFK Radnik Bumerang, i generalno, vaši planovi vezani za budućnost, odnosno, da li ćete po završetku aktivne igračke karijere ostati u nogometu, ili ćete se posvetiti nečemu sasvim drugom?

Izuzetno sam zadovoljna svojim trenutnim klubom, Radnikom, i imam namjeru da dodatno povećam intenzitet rada na treninzima, jer moj moto je da uvijek može bolje. U svakom slučaju, dakle, moji planovi vezani za Radnik su da i dalje budem tu, odnosno da nastupam i u skorijoj budućnosti za ovaj klub. Što se tiče nekih planova nakon završetka aktivne igračke karijere, potrudiću se da i poslije toga ostanem u svijetu fudbala jer je to, ipak, moja velika ljubav.”

 

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za sportskevijesti.com, želimo vam puno uspijeha u daljem toku karijere!

Hvala i vama. Također, i ja vama želim mnogo uspjeha u vašem daljem radu!”završila je današnji razgovor za SPORTSKE VIJESTI, Draženka Gavrić, nogometašica standardnog člana ženske Premijer lige BiH, ŽFK Radnik Bumerang iz Bijeljine!

 

1 thought on “EKSKLUZIVNO/ Za portal sportskevijesti.com govori aktuelna nogometašica ŽFK Radnik Bumerang iz Bijeljine Draženka Gavrić!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *