06/05/2024

U kazahstanskom gradu Almaty danas je odigran revanš susret 1. pretkola Evropske lige između domaćeg kluba Ordabasy i bosanskohercegovačkog predstavnika u ovom takmičenju, Širokog Brijega.

Ordabasy – Široki Brijeg 0:0

U prvom susretu u Širokom Brijegu bh predstavnik slavio je rezultatom 2:0, te su izabranici Gorana Sabljića imali pristojnu rezultatsku zalihu uoči ovog susreta u Kazahstanu.

Prvo poluvrijeme počelo je klasičnim ispitivanjem snaga, međutim, nakon tih par uvodnih minuta igre, vidjelo se da će domaći do gola pokušavati doći igrom po stranama, dok su se širokobriježani bazirali na čuvanje rezultata i igru kontra napada.

U sudara takva dva stila igre na terenu, osim jalove terenske inicijative domaćina, i kvalitetne igre u defanzivi Širokog Brijega, nije bilo ozbiljnijih prilika pred golovima oba golmana, a najbolju priliku u prvom dijelu igre imali su domaći, kada u 30. minuti nakon jedne dobre akcije po strani i upotrebljivog centaršuta u peterac bh predstavnika, jedan od defanzivaca Širokog Brijega krajnjim naporom izbacuje loptu u korner i spašava svoj tim od gotovo pa sigurno primljenog pogotka.

Nakon te prilike domaćih, i Široki Brijeg je pokušao priprijetiti, međutim, bez većih opasnosti po gol Kazahstanaca, te se na koncu i poluvrijeme završilo onim početnim rezultatom, odnosno, rezultatom 0:0, koji je definitivno mnogo više pogodovao bh predstavniku uoči nastavka susreta u Almatyju.

U drugom poluvremenu domaći ponovo pritišću, a za razliku od prvog poluvremena, u prvom dijelu nastavka susreta pokušavali su kroz sredinu terena, ili šutevima sa distance doći do pogotka protiv Širokog Brijega, međutim, izabranici Gorana Sabljića odolili su tom višeminutnom pritisku Ordabasyja.

Sredinom drugog poluvremena oba trenera počeli su vršiti izmjene kako bi se, promijenio, što je bio slučaj za domaće, odnosno, očuvao u tim trenucima aktuelni rezultat, što je, svakako pogodovalo treneru Širokog Brijega.

Domaći su nakon izvršenih oizmijena bacili sve karte na napad, a takva igra zamalo im se osvetila u 66. mitu susreta kada nogometaši Širokog Brijega nakon istrčanog kontra napada izlaze oči u oči sa domaćim golmanom, međutim, šut nogometaša Širokog Brijega zaustavlja čuvar mreže domaćih, te tako ostavlja kakavu takvu nadu domaćim do kraja ovog susreta.

Samo deset minuta nakon te šanse Šorokog Brijega, ponovo sličan scenario kao u 66. minutu, odnosno, u 75. minuti opet bezuspješan napad domaćih nakon kojeg je uslijedio novi brz kontra napad bh predstavnika, uslijedio je kvalitetan centaršut u šesnaesterac domaćih nakon kojeg glavom šutira neko od napadača Širokog Brijega, međutim, iako je golman domaćih već bio savladan, loptu sa gol linije izbija neko od domaćih defanzivaca i ostaje 0:0.

U posljednjih desetak minuta igre domaći više nisu imali ni snage ni želje da bilo šta učine, s obzirom da je bilo već tada uveliko jasno da će Široki Brijeg izboriti plasman u 2. pretkolo Evropske lige, što se naposlijetku i desilo, s obzirom da se ovaj susret i završio onako kako je i počeo, rezultatom 0:0, što je svakako, bio povod za slavlje u redovima Širokog Brijega.

Ekipa koju sa klupe predvodi Goran Sabljić, kada se sagleda dvomeč ovih timova, sasvim zasluženo je prošla dalje, odnosno, izborila plasman u 2. pretkolo najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja gdje ih čeka slavni škotski Aberdeen.

Video prilog uskoro…

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *