05/05/2024

Odigrano je prvo pretkolo Evropske lige, a svoje nastupe u ovoj rundi takmičenja imali su i bosanskohercegovački timovi Željezničar, Široki Brijeg i Sarajevo.

Epilog nakon 1. pretkola najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja je takav da su dva od tri bh predstavnika izborila sljedeću rundu, odnosno, Željezničar i Široki Brijeg, dok se Sarajevo oprostilo od nastupa na evropskoj sceni već nakon prve prepreke.

Što se tiče prikazanog na terenu od strane bh timova u prvoj rundi ovog takmičenja, gledajući igru i rezultat, najviše toga je pružio Široki Brijeg, s obzirom da je u dvomeču sa ekipom Ordabasy iz Kazahstana odigrao dvije utakmice bez primljenog pogotka uz postignuta dva, te na taj način izbacio, inače, prije početka ovih mečeva, favorizovanog protivnika.

Ekipa Širokog Brijega pokazala je da ima “glavu i rep”, i to se jasno vidi. Pod trenerskom palicom Gorana Sablića ovaj tim igra čvrsto u defanzivi, a vrlo su opasni iz kontra napada, što je, na kraju krajeva, i donijelo prolaz u drugo pretkolo Evropske lige, a gdje ih sada čeka škotski Aberdeen.

Pored toga što šef struke Širokog Brijega dobro radi svoj dio posla, i uprava ovog hercegovačkog tima, također, radi dosta dobar posao, odnosno, posao po pitanju klupske transfer politike.

Ovaj klub svake sezone dovede dva-tri kvalitetna i provjerena pojačanja, pošto ekipu napusti, otprilike, isto toliko igrača, što nadalje znači da je to samo nadogradnja kvalitetnog kostura tima, te da nije potrebno neko duže vrijeme formacijski uigravati tim i na tome gubiti dragocijeno vrijeme, što se, očigledno, pokazalo kao recept za uspjeh.

Sada je pred klubom sa “Pecare” pravi ispit, odnosno, dvomeč sa ekipom koja ima tradiciju i ugled evropskih razmjera, a to je Aberdeen. Međutim, ukoliko Široki Brijeg odigra kao protiv Ordabasyja, postoje realni izgledi da se u dvomeču savlada i ovaj škotski velikan, te izbori prolaz u 3. pretkolo drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *