29/04/2024

Večeras su u Mostaru u okviru prvog susreta 2. pretkola Lige Evropskih prvaka svoj duel odigrali aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine i Slovenije, Zrinjski, odnosno, Maribor.

Na dobro popunjenom stadionu pod “Bijelim Brijegom” tražio se odgovor na pitanje ko će sa većim šansama dočekati revanš susret, odnosno, ko će nakon prvog meča biti bliže 3. pretkolu najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Zrinjski – Maribor 1:2

Prvo poluvrijeme počinje ofanzivom aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, a takav pristup igri Zrinjskom se isplatio već u 10. minuti susreta kada nakon jedne dobre akcije po desnoj strani u šesnaestercu Maribora pada Nemanja Bilbija, kojeg je faulirao gostujući defanzivac Šueler, a glavni sudija današnjeg meča svirao najstrožiju kaznu. Loptu je uzeo upravo, Bilbija, međutim, umjesto gola, pogađa stativu, i ostaje 0:0.

http://www.dailymotion.com/video/x5tc4gx

Izvor: Dailymotion

Nakon tog promašenog jedanesterca “Plemića”, u narednim minutama igralo se nešto opreznije sa obje strane.

Ipak, od sredine prvog dijela igre, Zrinjski ponovo kreće u ofanzivu, i ima terensku inicijativu, dok su se gosti iz Slovenije bazirali na očuvanje svoje mreže, čekajući šansu iz kontra napada.

I upravo iz kontra napada slovenci su “šokirali” “Bijeli Brijeg”. Naime, nakon jedne greške u odbrani Zrinjskog do lopte dolazi vezni nogometaš gostiju, Dino Hotić, koji odličnom asistencijom pronalazi zaboravljenog napadača Maribora, Bajdea, koji zaobilazi domaćeg golmana Pirića i asistira Luki Zahoviču, inače, sinu nekadašnjeg poznatog slovenačkog napadača Zlatka Zahoviča, koji u 43. minuti pogađa za 1:0 u korist slovenačkog prvaka.

http://www.dailymotion.com/video/x5tc8s0

Izvor: Dailymotion

Do kraja poluvremena šokirani domaći nogometaši, koji su, istina, većim dijelom prvog poluvremena bili bolji rival na terenu i imali terensku inicijativu, nisu uspjeli ozbiljnije priprijetiti gostujućeg golmanu Handanoviću, pa se na odmor otišlo pri vodstvu Maribora od 1:0.

U nastavku susreta ista slika kao i u prvom poluvremenu, odnosno, Zrinjski napada, a Maribor se brani.

Sredinom drugg poluvremena domaći trener, Blaž Slišković, pokušavao je izmijenama napraviti nešto više i doći do poravnanja.

U 67. minuti Maribor ostaje sa deset igrača pošto je nakon jednog prekršaja na sredini terena drugi žuti, i automatski, crveni karton dobio vezni nogometaš slovenačkog prvaka, Blaž Vrhovec.

Nakon što su ostali sa deset igrača na terenu, gosti su se u potpunosti povukli, kako bi očuvali teško stečeno vodstvo koje im je u tim trenucima, uoči revanša u Sloveniji, garantovalo velike izglede za prolaz u 3. pretkolo Lige Prvaka.

Domaći su u posljednjih dvadesetak minuta bacili sve karte na napad, međutim do posljednjeg minuta susreta nije bilo pronijene rezultata. A onda prava ludnica.

U 89. minuti susreta, nakon jednog od brojnih napada domaćih, lopta dolazi do “džokera” sa klupe Blaža Sliškovića, odnsno, nogometaša kojeg je trener Mostaraca ubacio u igru sredinom drugog poluvremena, Ognjena Todorovića, koji postiže pogodak za izjednačenje rezultata na 1:1 i vraća radost na lica mnogobrojne publike na stadionu pod “Bijelim Brijegom”.

http://www.dailymotion.com/video/x5tcf0g

Izvor: Dailymotion

Samo minut nakon izjedanačujućeg gola, odlična prilika za Zrinjski da dođe i do potpunog preokreta, ali čuvar mreže gostiju, Jasmin Handanović, odlično brani, isto tako, dobar šut nogometaša Zrinjskog, Kajkuta.

A onda, u 94. minuti susreta uslijedila je kazna za tu propuštenu priliku, odnosno, nakon kontra napada slovenaca, u šesnaestercu domaćih nogometaš Zrinjskog, Pero Stojkić ruši nogometaša gostiju, Ahmedija, a sudija današnjeg meča svira jedanaesterac za Maribor. Loptu je namjestio Tavares, i pogodio, za novo vodstvo sloveneaca na večerašnjem susretu.

http://www.dailymotion.com/video/x5tcfck

Izvor: Dailymotion

S obzirom da je do kraja meča u tim trenucima ostalo izuzetno malo vremena, nogometaši Maribora očuvali su vodstvo od 2:1 i zabilježili izuzetno važnu pobjedu u Mostaru protiv Zrinjskog uoči revanš susreta koji će za sedam dana biti odigran u Sloveniji.

Maribor se tako približio prolasku u 3. pretkolo Lige prvaka, a Zrinjskom ostaje žal za propuštenim prilikama na večerašnjem meču.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *