14/05/2024

Večeras su na rasporedu bili prvi susreti 2. pretkola Evropske lige, a svoj susret na stadionu “Grbavica” odigrali su Željezničar i švedski predstavnik u ovom takmičenju, AIK Solna iz Stockholma.

 

Željezničar – AIK Solna Stockholm 0:0

Na ispunjenoj “Grbavici” Željezničar je večeras ugostio švedski AIK, u nadi da će nakon prvog meča 2. pretkola napraviti pozitivan rezultat pred revanš koji se igra za sedam dana u Stockholmu, a ekipa portala sportskevijesti.com medijski je popratila ovaj susret.

U Sarajevo je stigla i manja grupa gostujućih navijača, i koja je bila smještena na dio sjeverne tribine stadiona “Grbavica”.

Uvodne minute susreta protekle su u početnom ispitivanju snaga, i niti jedna ekipa nije stvorila neku ozbiljniju šansu.

U 12. minuti susreta nogometaši AIK-a nakon jedne akcije pogađaju okvir gola “Plavih”, tačnije, gostujući nogometaš Blomberg uputio je upotrebljiv centaršut u šesnaesterac Željezničara, a lopta završava u gol-autu, okrznuvši pri tome prečku gola golmana Kjosevskog.

Željezničar je imao terensku inicijativu većim dijelom prvog poluvremena, međutim, AIK se pokazao kao dosta čvrsta ekipa kojoj je teško postići pogodak.

U samom finišu prvog dijela igre, nogometaš domaćih, Asim Zec dobro prolazi po desnoj strani i šutira prema golu šveđana, međutim, gostujući golman nakon njegovog pokušaja kratko odbija loptu, da bi odbijenu loptu isti igrač šutirao visoko preko gola.

Nakon te šanse Željezničara, do kraja poluvremena više nije bilo prilika, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

U drugom poluvremenu ista slika kao i u prvom dijelu igre, odnosno, Željezničar ima više loptu u nogama, ali bez konkretnog učinka u napadu, a gosti iz Švedske bazirali su se na očuvanje svog gola, i čekali svoju priliku iz kontra napada.

U 62. minutu susreta najbolja prilika na večerašnjoj utakmici, a bila je u režiji nogometaša AIK-a. Nakon ubačaja iz kornera, u šesnaestercu Željezničara sam i neometan ostao je gostujući nogometaš Nyholm, koji sa svega par metara iz izgledne pozicije glavom šutira pored gola.

Nakon te prilike gostiju iz Švedske, ponovo su “Plavi” preuzeli terensku inicijativu. Pokušavali su nogometaši Željezničara igrom po stranama terena i ubacivanjem lopti u šesnaesterac AIK-a napraviti nešto više, međutim, vrlo disciplinovana gostujuća odbrana osujetila je svaku potencijalnu opasnost ispred svoga gola.

Kako je vrijeme odmicalo, sve je ukazivalo da bi se ovaj meč mogao završiti bez pogodaka. Istina, uslijedio je period još jednog kraćeg naleta Željezničara, međutim, ponovo bez konkretnog učinka.

U posljednjih petnaestak minuta susreta oba tima su se poprilično povukla, više vodeći računa o svom, nego o protivničkom golu, što je rezultiralo da se ovaj susret na “Grbavici” i završi bez pogodaka, odnosno, rezultatom 0:0.

Izvor: Dailymotion

Kome ovakav rezultat daje veće izglede u revanšu u Švedskoj teško je reći, međutim, gosti ipak, mogu kud i kamo biti zadovoljniji, pošto neporaženi i bez primljenog pogotka napuštaju Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *