29/04/2024

Večeras su na stadionu “Pecara” u Širokom Brijegu revanš susret 2. pretkola Evropske lige, nakon 1:1 u prvom susretu u Škotskoj, odigrali Široki Brijeg i Aberdeen.

Široki Brijeg – Aberdeen

Široki Brijeg je prije sedam dana napravio dosta dobar posao u prvom susretu 2. pretkola Evropske lige remiziravši sa Aberdeenom u Škotskoj rezultatom 1:1, što je ekipi Gorana Sablića davalo realne šanse da na svom terenu, u najmanju ruku, odigraju “na rezultat” i izbore sljedeću rundu takmičenja.

Prvo poluvrijeme je ponudilo dosta trke sa obje strane, jedan dinamičan i brz nogomet, ali bez nekih izrazitih šansi sa obje strane.

Ipak, Široki Brijeg je, mora se priznati, bio za nijansu bolji tim u prvom dijelu igre, a da su napadači ekipe sa “Pecare” u par navrata bili prisebniji, tim Gorana Sablića, u najmanju ruku, imao bi minimalno vodstvo.

S druge strane, par puta su opasne napade imali i gosti, međutim, obećavajuće akcije nisu realizirali pogotkom, pa se na odmor otišlo sa rezulatom 0:0, rezultatom koji je u tim trenucima odgovaro Širokom Brijegu.

U nasatvak susreta škotski predstavnik ulazi dosta ofanzivnije u odnosu na ono što su prikazivali u prvom poluvrmenu, poušavajući, prije svega, kasičnim ostvrvskim stilom, odnosno ubacivanjem dugih lopti prema šesnaestercu Širokog Brijega, ne bi li napravili pometnju u odbrani ekipe sa “Pecare”, međutim, bh predstavnik je znalački odgovarao na taj stil igre, i golman Širokog Brijega, Luka Bilobrk, nije bio na nekim velikim iskušenjima.

U 60. minuti susreta prva prava velika prilika za Aberdeen. Nakon jednog upotrebljivog centaršuta gostujućih nogometaša u šesnaesterac Širog Brijega, glavom dobro šutira Christie, međutim, na sreću domaće igrače i navijače, lopta odlazi pored gola i ostaje 0:0.

Škotski tim je i nakon te šanse nastavio da pritišće gol svog večerašnjeg domaćina, a plod takve igre isplatio im se u 72. minutu susreta, kada jednu dobru dubinsku loptu nogometaša Aberdeena koristi Stewart i matira Bilobrka za vodstvo škotskog tima na “Pecari” rezultatom 1:0, što je bio rezultat koji goste vodi u sljedeću rundu takmičenja.

Izvor: Dailymotion

U posljednjih 15-ak minuta susreta Široki Brijeg je bacio sve karte na napad, što im se ubrzo sveti, odnosno, Aberdeen u 77. minuti nakon jednog dobrog kontra napada dolazi do vodstva od 2:0, pogotkom Mackay-Stevena, i već tada završava priču oko putnika u 3. pretkolo Evropske lige.

Izvor: Dailymotion

Finiš susreta bio je samo formalnost, gosti zadovoljni rezultatom, Široki Brijeg nemoćan da uradi nešto više, pa se ovaj susret i završio rezultatom 2:0 i ukupnih 3:1 za škotskog predstavnika u najmasovnijem evropskom klupskom takmičenju.

Abeerden se ovom pobjedom na “Pecari” tako plasirao u 3. pretkolo Evropske lige gdje će snage odmjeriti sa kiparskim predstavnikom Apollonom iz Limassola.

Što se bh timova, generalno tiče, ovo je još jedna vrlo neuspješna sezona za bh predstavnike u evropskim klupskim takmičnjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *