28/04/2024

Večeras su na stadionu “Friends Arena” u Štokholmu svoj revanš susret 2. pretkola Evropske lige odigrali AIK i sarajevski Željzničar.

AIK Štokholm – Željezničar 2:0

Prvi susret na stadionu “Grbavica” između odva dva rivala završio se neriješenim rezultatom 0:0, odnosno, rezultatom koji je objema ekipama davao skoro pa ravnopravne šanse uoči ovog revanš susreta za prolaz dalje.

Prvo poluvrijeme, generalno, obilježio je samo jedan tim, domaći AIK koji je imao više od igre, stvarao prilike, pa čak i neke 100 postotne, međutim, Željezničar je odolijevao napadima šveđana, čekajući svoju šansu iz kontra napada.

Imao je i Željezničara par obećavajućih akcija, međutim, bez neke veće opasnosti po gol domaćeg čuvara mreže.

Ipak, prvo poluvrijeme proteklo je bez pogodaka, što je u tim trenucima, i dalje bio rezulat koji objema ekipama daje približno iste šanse za prolaz u 3. pretkolo Evropske lige, s tim da je u tim trenucima Željezničar mogao imati psihološku prednost uoči nastavka susreta, jer jedan pogodak “Plavih” bi značio da je bh predstavnik “jednom nogom” u narednoj rundi takmičenja.

U nastavku susreta, faktički, tek što se krenulo sa centra, AIK dolazi do pogotka. Naime, upotrebljiv centaršut Olssona iz slobodnog udarca korsti Johansson i glavom pogađa u nebranjeni dio mreže Kjosevskog za 1:0.

Izvor: Dailymotion

Nakon vodećeg gola, nogometaši AIK-a već u sljedećem napadu mogli su i duplirati vodstvo, međutim, u dva navrata odlično brani Kjosevski, i ostavlja Željezničar u igri.

Potom slijedi nešto mirniji period utakmice, u kojem su domaći imali posjed lopte i čuvali stečeno vodstvo, a Željezničar nije uspijevao napraviti neku ozbiljniju akciju iz koje bio eventualno došao do izjednačenja.

U posljednjih dvedesetak minuta meča i Željezničar je krenuo igrati otvoreno, nakon što je Slavko Petrović izvršio izmjene i samim tim bacio sve karte u napad.

Stvorili su “Plavi” i dvije izgledne šanse, obje u režiji Steve Nikolića, koji prvo izlazi oči u oči sa golmanom AIK-a, istina, nešto iskosa, međutim loše šutira i propada izgledna prilika za poravnanje rezultata na “Friends Areni”, da bi isti igrač u 77. minuti dobro šutirao, ali sa gol linije loptu izbacuje igrač AIK-a, Nyholm.

U posljednjih desetak minuta susreta Željezničar je vršio pritisak, međutim, domaći tim nakon jednog kornera u 85. minuti postiže i drugi pogodak preko Goitoma i završavaju priču u Štokholmu, odnosno, dolaze do vodstva od 2:0 i praktički, rješavaju pitanje putnika u 3. pretkolo Evropske lige.

Izvor: Dailymotion

Do kraja meča rezultat se više nije mijenjao pa se švedski tim ukupnim rezultatom 2:0 plasirao u narednu rundu Evropske lige, gdje će igrati protiv portugalske Brage.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *