24/04/2024

Večeras su na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevo derbi meč prvog kola Premijer lige BiH odigrali domaće Sarajevo i aktuelni prvak, Zrinjski iz Mostara.

 

Sarajevo – Zrinjski Mostar 1:2

Nakon što su oba tima ispala u prvom pretkolo evropskog takmičenja u kojem su igrali, ovaj derbi meč na samom startu prvenstva je bila idealna prilika za iskupljenje, a ekipa portala sportskevijesti.com posjetila je stadion “Asim Ferhatović Hase” i medijski je popratila ovaj derbi susret.

Stadion “Asim Fehatović Hase” bio je solidno ispunjen, uglavnom domaćim navijačima, “Hordama Zla”, s tim da je u Srajevo stigla i manja grupa navijača Zrinjskog, popularni “Ultrasi”.

Prvo poluvrijeme počinje radovanjem, upravo, malobrojnih gostujućih igrača, pošto već u 4. minuti Zrinjski dolazi do vodstva od 1:0, a strijelac je nakon dobro izađene akcije bio nekadašnji nogometaš Sarajeva, Nemanja Bilbija.

Nakon rano primljenog pogotka, i svojevrsnog šoka, domaći su pokušali da konsoliduju redove i pruže igru kakva se od njih očekuje, pa su krenuli igrati po stranama terena pokušavali učiniti nešto više, međutim bez većih opasnbosti po gol Mostaraca.

Takva igra Sarajeva, odnosno igra po stranama terena, u prvom poluvremenu nije donosila rezultat, osim što su “bordo-bijeli” izveli više kornera od svojih gostiju iz Mostara.

Mostarci su s druge strane, kako se bližio kraj poluvremena bivali sve opasniji iz kontra napada iz kojih su stvorili jednu izrazitu prilike, i to preko strijelca vodećeg gola, Bilbije, koji sa svega par metara glavom šutira pored gola.

I onda, kada se očekivao kraj prvog poluvremena, u 45. minuti susreta jedna dobra dubinska lopta domaćih nogometaša dolazi do Rahmanovića, koji pada u šesnaestercu, a sudija današnjeg meča svira jedanaesterac za Sarajevo.

Loptu je na “bijelu tačku” namijestio prinova u bordo dresu, Krste Velkoski, i bio siguran za izjednačenje na 1:1.

Bio je to povod za radost domaćih navijača, koji su u tom trenutku dobili veliku nadu da njihovi ljubimci, ipak, u nastavku susreta mogu do potpunog preokreta.

Do kraja prvog dijela igre još je samo Zrinjski stigao do jednog udarca iz ugla, nakon kojeg nije bilo opasnosti po domaće, pa je sudija označio kraj prvog poluvremena.

U nastavku susreta, slično kao i uprvom poluvremenu, faktički, u uvodnim minuta drugog poluvremena, tačnije u 57. minuti, gosti su bili ti koji postižu pogodak za novo vodstvo, a strijelac za novo slavlje “Plemića” i malobrojnih “Ultrasa” na najvećem bh stadionu bio je Filipović.

Nakon novog vodsta Zrinjskog, ovoga puta nije Sarajevo bilo tim koji je preuzeo terensku inicijativu, već naprotiv, Mostarci su se potpuno razigrali, i pokazali da su u glavni grad Bosne i Hercegovine došli po “puni plijen”.

Takva situacija na terenu, manje-više, vladala je sve do 77. minute susreta kada su se dogodile dvoje najbolje prilike za postizanje novog pogitka u drugom poluvremenu, po jedna na obje strane.

Prvobitno izrazitu priliku za promijenu rezultata imaju domaći, odnosno, nakon dobre solo akcije Velkoski izlazi “oči u oči” sa gostujućim golmanom Pirićem, ali umjesto gola, pogađa prečku gola Zrinjskog, da bi već u sljedećem napadu “Plemići” uzvratili istom mjerom kada sam ispred golmana domaćih izlazi Jović, a domaći čuvar mreže krajnjim naporom brani njegov udarac i spašava svoj tim sigurnog poraza već u tim trenucima susreta.

U preostalom vremenu do kraja meča Zrinjski je, uglavnom, kontrolisao utrakmicu, Sarajevo povremeno jalovo napadalo, a one lopte koje bi završile u šesnaestercu gostiju sigurno bi hvatao ili odbijao golman Zrinjskog, Pirić.

Ubrzo se ušlo i u službenu sudijsku nadoknadu, u kojoj osim dva kornera koje je bezuspješno izvelo Sarajevo, nije bilo nikakvih uzbuđenja, pa se susret i završio pobjedom gostiju rezultatom 2:1, mora se priznato, sasvim zasluženom.

Zrinjski je večeras na “Koševu” pokazao da je uovom trenutku u boljoj formi od Sarajeva, i na teškom gostovanju upisao prva tri boda u novoj sezoni.

Izvor: Dailymotion

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *