14/05/2024

Danas su na rasporedu tri susreta desetog kola Premijer lige BiH, a svakako duel koji plijeni najveću pažnju nogometne javnosti u BiH je meč na stadionu “Grbavica” u Sarajevu gdje će derbi ovog kola ali i čitave prve polusezone Premijer lige BiH za sezonu 2017/18. odigrati trenutno drugoplasirani Željezničar i aktuelni prvenstveni prvak, i aktuelni prvenstveni lider Zrinjski iz Mostara.

 

Široki Brijeg – Radnik Bijeljina (16 sati)

Na stadionu “Pecara” u Širokom Brijegu danas će svoj duel desetog kola Premijer lige odigrati Široki Brijeg i Radnik iz Bijeljine.

Ova dva tima nedavno su u Bijeljini odigrali susret 1/16 finala Kupa BiH, nakon kojeg je ekipa današnjeg domaćina, Širokog Brijega, slavila pobjedu i izborila plasman u osminu finala najmasovnijeg klupskog takmičenja u BiH.

Danas je, za razliku od tog duela, obrnuto domaćinstvo ovih timova, odnosno, Široki Brijeg dočekuje Radnik i ako je suditi prema trenutnom stanju na prvenstvenoj tabeli, ali i trenutnoj formi ovih timova, domaći tim je favorit da zabilježi novu pobjedu i osvajanji nova tri boda.

 

Vitez – GOŠK Gabela (16 sati)

Vitez će danas na svom terenu dočekati novajliju u Premijer ligi, ekipu GOŠK-a iz Gabele u nadi da mogu doći do nove prvenstvene pobjede, te osvojiti tri boda protiv direktnog konkurenta u borbi za opstanak u Premijer ligi, dok će tim iz Gabele danas tražiti svoju šansu kako bi oni bili ti koji će doći do pobjede, ili barem neriješenog rezultat, i kako bi zadržali bodovno prednost u odnosu na Vitez, ili dodatno pobjegali svom današnjem rivalu na prvenstvenoj tabeli.

Ovaj meč se s pravom može nazvati “derbijem začelja” u ovom kolu pošto je Vitez prvenstveni “fenjeraš”, a GOŠK je samo dva mjesta iznad, ali i sa pet bodova više u odnosu na Vitežane.

Na današnjem duelu nema favorita i svaki rezultat po završetku susreta može se smatrati realnim stanjem ovih timova u ovom trenutku.

 

Željezničar – Zrinjski Mostar (20 sati)

Stadion “Grbavica”, kao što je poznato, u procesu je svojevrsne restauracije za predstojeći duel kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine između reprezentacija BIH i Belgije, tako da će večeras u “novom ruhu” biti poprište derbija desetog kola, ali i čitave prve polusezone Premijer lige 2017/18 između trenutno drugoplasiranog Željezničara i trenutnog lidera na prvenstvenoj tabeli, Zrinjskog iz Mostara.

Željezničar, dakle, dočekuje aktuelnog lidera sa pet bodovnog zaostatka u ovom trenutku, pa se samim tim, domaćima se pobjeda na ovom duelu nameće kao imperativ ukoliko žele nastaviti sa aktivnom utrkom u borbi za titulu sa svojim večerašnjim rivalom, Zrinjskim iz Mostara.

S druge strane, “Plemići” će večeras na “Grbavici” tražiti pozitivan rezultat kako bi održali bodovnu prednost u odnosu na Željezničar, tako da bi i neriješen rezultat bio zadovoljavajući za izabranike Blaža Sliškovića.

Međusobna tradicija ova dva tima kaže da je Željezničar taj koji je blagi favorit uoči ovog susreta, međutim, niz faktora će biti potrebno da se posloži da bi jedni, odnosno, drugi večeras napravili rezultat koji ih u ovom trenutku zadovoljava.

U svakom slučaju, nakon što večerašnji susret između Željezničara i Zrinjskog završi, biće nešto više poznato koji će od ova dva tima biti bliži tome da ove sezone svoje vitrine ukrasiti peharom namijenjenim osvajaču Premijer lige BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *