14/05/2024

Danas su na rasporedu bili susreti devetog kola Prve lige FBiH, a derbi današnjeg programa odigran je u Čapljini na stadionu “Bjelave”, gdje su snage odmjerili Čapljina i rudar iz Kaknja.

 

Čapljina – Rudar Kakanj 2:1

Na stadionu “Bjelave” u Čapljini u okviru jednog od dva derbi susreta ovog kola snage su omjerili pretendenti za visok plasman na tabeli u ovoj sezoni u okviru Prve lige FBiH, Čapljina i Rudar iz Kaknja.

Prvo poluvrijeme duela između Čapljine i Rudara počelo je terenskom inicijativom domaćih, koji su od starta susreta krenuli sa napadačkom igrom kako bi što prije došli do vedećeg pogotka i tako sebi olakšali posao na ovom meču.

Nakon uvodnih minuta susreta koje su pripale domaćim nogometašima, pokušali su i nogometaši Rudara napraviti neku smisleniju akciju kako bi ugrozili gol Čapljinaca, međutim, sve akcije “zeleno-crnih” završavale su, uglavnom, oko kaznenog prostora Čapljine.

Čapljina je, generalno, bila bolji tim većim dijelom prvog poluvremena, a terenska inicijativa im se, zanimljivo je, nije isplatila iz same igre, već iz prekida u 25. minuti, kada slobodan udarac sa 20-ak metara dobro izvodi domaći nogometaš Buhač, a lopta odsjeda u mreži nemoćnog čuvara mreže Kakanjaca, Dujkovića, za dakle, vodstvo tima sa “Bjelava” rezultatom 1:0.

U tm trenucima se očekivalo da će vodeći gol Čapljine “razdrmati” goste iz Kaknja, međutim, to se nije dogodilo, već naprotiv, domaći su nastavili sa boljom igrom, te su u još par navrata opsano zaprijetili golmanu Rudara, međutim, bez promijene rezultata.

U posljednjoj dionici prvog dijela igre nije bilo naročito opasnih prilika pred golom jednih, odnosno, drugih, pa se na odmor otišlo vodstvom Čapljine rezultatom 1:0.

Nastavak susreta ponudio je nešto defanzivniju igru domaćih, dosta ofanzivniju igru gostiju iz Kaknja u odnosu na prvi dio susreta, pošto su Kakanjaci bili ti koji su morali juriti rezultatski zaostatak iz 25. minute susreta.

Takav pristup igri u nastavku susreta jednih, odnosno, drugih, osvetio se domaćim nogometašima, a isplatio gostima iz Kaknja, koji u 65, minutu susreta pogađaju mrežu Čapljinaca, a strijelac za rezultatsko poravnanje na 1:1 bio je Spahić.

Poslije izjednačujućeg gola Rudara, obrnuta slika na terenu u odnosu na početak drugog pluvremena, Čapljina preuzima terensku inicijativu, a Rudar zadovoljan poravnanjem sve više razmišlja o očuvanju svoje mreže nego o protivničkoj.

Kako se susret bližio kraju domaći su sve više nastojali doći do svog drugog pogotka, odnosno, do pobjede, dok su gosti očito zadovoljni neriješenim ishodom, podredili sve karte defanzivnim zadacima.

Naposlijetku su u svojim nastojanjima uspješniji bili uspješniji domaći, odnosno, u njihovom današnjem slučaju po drugi put je važilo pravilo da je “napad najbolja odbrana” pošto su u samom finišu susreta, tačnije u 88. minuti postigli toliko željeni drugi pogodak, a strijelac za 2:1 bio je Leko.

Do kraja meča bilo je premalo vremena za goste iz Kaknja da se ponovo rezultatski vrate u ovaj meč, a domaći nogometaši su disciplinovanom igrom očuvali teško stečeno vodstvo, i na kraju došli do teško izvojevane, ali veoma važne prvenstvene pobjede protiv vrlo ozbiljnog protivnika.

Čapljina se nova tri boda dodatno približila grupi timova koji se nalaze u samom vrhu prvenstvene tabele i koji će se do kraja sezone boriti za plasman u Premijer ligu, dok se Rudar ovim porazom, nasuprot Čapljine, dodatno odaljio od mjesta koje naredne sezone vodi u Premijer ligu BiH.

Izvor: Dailymotion

Pored susreta u Čapljini između Čapljine i Rudara, i na ostalim terenima u okviru današnjeg programa devetog kola Prve lige FBiH bilo je dosta zanimljivo, sarajevski Olimpik je na svom terenu ugostio Bratstvo iz Gračanice i upisao novu prvenstvenu pobjedu rezultatom 2:1, Velež je na stadionu “Rođeni dočekao Slaven iz Živinica i ubilježio sigurnu pobjedu rezultatom 3:0, Zvijezda iz Gradačca je na “Banja Ilidži” napravila veliki korak unazad u utrci za plasman u Premijer ligu porazom od Orašja rezultatom 1:0, prošlogodišnji premijerligaš Metalleghe na svom “Mračaju” savladao je postrnulog “fenjeraša” Travnik rezultatom 1:0, Igman iz Konjica došao je do domaće pobjede protiv Iskre iz Bugojna rezultatom 1:0, a TOŠK je na gostovanju u Bihaću pomalo iznenađujuće deklasirao domaće Jedinstvo rezultatom 5:1.

 

Svi rezultati devetog kola Prve lige FBiH:

Čapljina – Rudar Kakanj 2:1

Velež Mostar – Slaven Živinice 3:0

Olimpik Sarajevo – Bratstvo Gračanica 2:1

Metalleghe Jajce – Travnik 1:0

Zvijezda Gradačac – Orašje 0:1

Igman Konjic – Iskra Bugojno 1:0

Jedinstvo Bihać – TOŠK Tešanj 1:5

 

Sutra je na rasporedu i preostali susret ovog devetog kola Prve lige FBiH, a u jednom od dva derbija kola sastaju se Sloga iz Siminog Hana i jedini neporaženi tim u prvenstvu, Bosna iz Visokog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *