20/05/2024

Nogometna reprezentacija BiH nazadovala na novoj FIFA rang listi, i sada se nalazi na 41. mjestu, što je novi, dodatni sunovrat bosanskogercegovačkog reprezentativnog nogometa, što smo mi sa portala sportskevijesti.com nedavno na osnovu nepobitnih činjenica i predvidjeli.

Ovakva situacija vezana za reprezentaciju BiH direktno je vezana za višegodišnji “lažni sjaj” koji su uživali pojedini aktuelni reprezentativci BiH, koji rezultatski gledano, nikada nisu posjedovali kvalitet da eventualno barem ne izgube u zvaničnim susretima sa iole ozbiljnijim evropskim i/li svjetskim reprezentacijama, a slovili su među pojedinim navijačima reprezentacije BiH kao “ozbiljni igrači” – a nisu, do prosječni, kako najnovija FIFA rang lista i govori.

Od protivnika selekcije BiH u predstojećoj UEFA Ligi nacija Sjeverna Irska je na 26. mjestu sa 867 bodova, dok je Austrija 29. sa 815, što znači da su “lažne zvijezde” aktuelne reprezentacije BiH u svojoj višegodišnjoj “eri” napravile takav “podvig” da su BiH dovele u situaciju da u najlakšoj grupi B Lige nacija slovi za apsolutnog autsajdera te grupe, odnosno, da slovi glavnog kandidata da ispadne u Ligu C, treći razred evropskog reprezentativnog nogometa.

Nada za spas bosanskohercegovačkog reprezentativnog nogometa postoji, ali samo ukoliko selektor Robert Prosinečki, za razliku od svojih prethodnika, pojedinim aktuelnim reprezentativcima smjenom generacija pokaže da nisu niti zvijezde, niti su naročito ozbiljni igrači u evropskim krugovima, i što je najvažnije, da itekako nisu nedodirljivi – naročito nakon jednog ovakvog konačnog rezultata njihovog “nogometnog znanja” prikazanog u raznorazim kvalifikacijama za odlazak na velika evropska i/li svjetska takmičenja.

BiH u ovom trenutku itekako ima ozbiljnih igrača koji su u stanju napraviti bolji rezultat od dna evropskog reprezentativnog nogometa – samo tim igračima treba dati pravu šansu da to zaista i budu!

FIFA Rang lista:

  1. Njemačka 1602
  2. Brazil 1484
  3. Portugal 1358
  4. Argentina 1348
  5. Belgija 1325
  6. Španija 1231
  7. Poljska 1213
  8. Švajcarska 1190
  9. Francuska 1183
  10. Čile 1153
  1. Bosna i Hercegovina 693

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *