15/05/2024

Zrinjski iz Mostara, kao što je poznato, novi-stari je prvak BiH u nogometu, i samim tim, ponovo će predstavljati BiH u pretkolima Lige Evropskih prvaka.

Mostarci će tako u narednoj takmičarskoj sezoni svoj put započeti od prvog pretkola Lige prvaka, a dobra vijest po Zrinjski je ta što bi mogli biti i nosioci u prvom pretkolu najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Naime, ukoliko u Sloveniji prvak bude Olimpija iz Ljubljane i u Mađarskoj ekipa Ferencvaroša iz Budimpešte, a oba tima su, inače, aktuelni prvenstveni lideri u svojim državama, tada će Zrinjski imati status nosioca, s obzirom da ima bolji koeficijent u UEFA-inim takmičenjima od pomenutih timova.

U tom slučaju, Zrinjski bi za protivnike u prvom pretkolu Lige prvaka mogao imati prvaka Luksemburga, F91 Dudelange, prvaka Slovačke, Spartak iz Trnave, prvaka Malte, Valletu, prvaka Sjeverne Irske, Crusaders, prvaka Islanda, Vikingur, prvaka Slovenije, Olimpiju iz Ljubljane, prvaka Andore, Santa Colomu, prvaka Mađarske, Ferencvaroš iz Budimpešte, prvaka Crne Gore, Sutjesku iz Nikšića, prvaka Armenije, Shirak, prvaka Litvanije, Suduvu, prvaka Republike Irske, Cork City, prvaka Latvije, Spartaks Jurmalu, prvaka Farskih Ostvrva, Valur, prvaka Estonije, Floru iz Tallina, te prvaka Gruzije, Torpedo Kutaisi.

Ukoliko bi se dogodio scenario da Zrinjski iz Mostara bude nosilac u prvom pretkolu Lige prvaka, jasno je da je mostarski klub favorit u odnosu na većinu svojih protivnika u nastojanjima da se izbori i drugo pretkolo ovog takmičenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *