29/04/2024

Ovosezonska Premijer liga BiH ulazi u svoj sami finiš, i ostala su još po dva prvenstvena kola i u Ligi za prvaka i u Ligi za opstanak, pa da se aktuelna sezona i zvanično završi.

Novi-stari prvak je već poznat, to je Zrinjski iz Mostara, sarajevski Željezničar osigurao je drugu poziciju na prvenstvenoj tabeli, Čelik iz Zenice i Vitez su ispali iz Premijer lige, i jedina nepoznanica je pozicija broj tri, koja, nakon prva dva mjesta, garantuje nastup u evropskim takmičenjima i za koju su ostala samo dva kandidata, Sarajevo i Široki Brijeg.

Ipak, pored pozicija koje garantuju nastup u evropskim takmičnjima i samim tim i dobru novčanu zaradu, ni ostale pozicije na prvenstvenoj tabeli nisu samo stvar prestiža, s obzirom da nije ista novčana nagrada ukoliko tim po okončanju sezone završi sedmi ili deseti na tabeli.

Na osnovu nezvaničnih informacija do kojih smo došli, sponzor Premijer lige BiH, BH Telecom, nagrađuje klubove po osvojenoj poziciji, pa je tako za titulu prvaka BiH predviđena nagrada od 120.000 KM, dok je za prvo mjesto u Ligi za opstanak, odnosno, sveukupno gledajući sedmo mjesto predviđena nagrada od 35.000 KM.

Nadalje, 28.000 KM nagrada je za osmo osvojeno mjesto, desetoplasirani tim će dobiti 12.000 KM, dok posljednja dva mjesta, odnosno, dva tima koja ispadnu iz Premijer lige ne dobivaju ništa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *