19/05/2024

Prva liga FBiH, odnosno, drugi rang nogometnog takmičenja u BiH, u sezoni za nama, čini se, bilo je nikad zanimljivije takmičenje, iz prostog razloga što nikad kaou slučaju nedavno završene sezone nije bilo više timova koji su po kvaliteti, gotovo, ravnopravno, i u većem dijelu sezone, konkurisali u borbi za plasman u viši rang nogometnog takmičenja u BiH, Premijer ligu BiH.

 

Na “Sjeveru” BiH se igrao najbolji nogomet u sezoni 2017/18!

Do cilja i plasmana u Premijer ligu BiH naposlijetku je došla ekipa Sloge iz Siminog Hana, ostavivši iza sebe prve pratioce, sarajevski Olimpik i mostarski Velež, te ekipe Orašja, Zvijezde iz Gradačca i Bratstva iz Gračanice.

Ovaj podatak, odnosno poredak prvih šest timova u ligi, nadalje, govori da se u prošloj sezoni na geografskom “Sjeveru” BiH igrao najbolji nogomet u okviru drugog ranga nogometnog takmičenja Bosne i Hercegovine, Prve lige FBiH, s obzirom da u tu oblast, dakle, spada četiri od šest gore navedenih timova, prvak Sloga, četvrta Zvijezda, peto Orašje, i šesto Bratstvo.

Na “Sjeveru” se, dakle, igrao najbolji nogomet u okviru Prve ligi FBiH, a vrlo zanimljiv podatak je taj u kojem dijelu BiH se igrao najlošiji nogomet u sezoni za nama u okviru Prve lige FBiH.

 

“Zapadnjaci” u okviru Prve lige FBiH igrali daleko najlošiji nogomet u sezoni 2017/18!

Ukoliko bismo se vodili logikom vezanom za konačni poredak šest prvoplasiranih timova Prve lige FBiH, u tom slučaju bismo za primjer “tamne strane” bosanskohercegovačkog nogometa u okviru Prve lige FBiH, uzeli tri posljednjeplasirana tima prvenstvene konačne tabele.

Tako se na posljednjoj poziciji na kraju sezone našla ekipa Travnika, pretposljednja je završila bugojanska Iskra, ujedno, dva tima koja su ispala u niži rang takmičenja, u Drugu ligu FBiH – grupa Zapad, a četrnaesto je kroz prvenstveni cilj prošlo bihaćko Jedinstvo, tim koji se spasio ispadanja u niži rang, također, Drugu ligu FBiH – grupa Zapad, zahvaljujući isključivo dešavanjima u Premijer ligi BiH.

Posmatrano iz ovog ugla, stanje na konačnoj prvenstvenoj prvoligaškoj tabeli (u)kazuje da sva tri tima sa začelja prvenstvene tabele pripadaju zapadnom dijelu BiH, a što u konačnici govori da se na “Zapadu” BiH ove sezone u okviru Prve lige FBiH igrao najlošiji nogomet.

 

“Južnjaci” i timovi sa “Centra” BiH ove sezone “popunjavaju” sredinu tabele u okviru Prve lige FBiH!

Što se tiče timova koji su se prošle sezone takmičili u okviru Prve lige FBiH, a koji geografski pripadaju “Centru” i “Jugu” BiH, oni su se, izuzev sarajevskog Olimpika i mostarskog Veleža, uglavnom, rasporedili u sredini prvenstvene tabele.

 

Puka koincidencija ili i/pak tema za dublju analizu stručnjaka?!

Povodom ovakvog stanja na konačnoj prvenstvenoj prvoligaškoj tabeli, zasigurno se treba zapitati da li je takva situacija na prvenstvenoj tabeli tek puka koincidencija, ili je ov(akv)o stanje tabele i/pak tema za dublju analizu stručnjaka.

U svakom slučaju, postoji mogućnost da se pravi odgovor krije u tezi da se u određenim geografskim regijama u BiH u nogomet ulaže drastično više, dok se u nekim drugim bosanskohercegovačkim regijama u nogomet ulaže drastično manje.

 

Konačna tabela Prve lige FBiH za sezonu 2017/18:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *