18/05/2024

Fudbalski klub Sloga Simin Han zvanično odlazi u historiju, barem kada je u pitanju ovo ime za klub iz tuzlanskog naselja.

Naime, kao što je odranije poznato, FK Sloga Simin Han će uskoro promijeniti ime kluba, te će se ubuduće zvati FK Tuzla City, a klub će, također, promijeniti i grb, dok će klupske boje ostati iste kao i do sada.

Povodom toga, mi sa portala sportskevijesti.com, naše uvažene čitaoce upoznaćemo nešto detaljnije sa ovim klubom, klubom koji je osnovan 1955. godine, i koji je do unazad nekoliko godina, uglavnom nastupao u nižim rangovima nogometnog takmičenja, BiH, ali i nekadašnje Jugoslavije.

Prilikom nedavnog intervjua koji smo napravili sa predsjednikom ovog kluba, Azmirom Husićem, dotakli smo se i nekih tema vezanih za ovaj tuzlanski klub, a koje u tom trenutku nisu bile aktuelne, međutim, i tema koje su svakako zanimljive, naročito za simpatizere samog kluba.

Naime, predsjednik ovog kluba otkrio nam je neke zanimljivosti vezane za period njegovog prvog dolaska u klub, potom, za period rezultatskog progresa kluba tokom nekoliko prethodnih godina, kao i aktuelno, te buduće vrijeme vezano za tuzlanski klub.

Azmir Husić nam je objasnio da je onog trenutka kada se prvi put pojavio pri FK Sloga Simin Han, klub bio u šestom, posljednjem, rangu nogometnog takmičenja u BiH, te da je u razgovoru sa ljudima iz ovog naselja odlučio da se klub podigne na jedan veći nivo i u rezultatskom, ali i organizacionom smislu.

Prvobitno je pokrenuta škola nogometa FK Sloga Simin Han kako bi klub imao svoju početnu bazu za budućnost, a potom je urađen pomak po pitanju kvalitete igačkog kadra i stručnog osoblja, odnosno, angažovani su nogometaši i treneri koji po kvaliteti Slogi mogu donijeti promociju u više rangove nogometnog takmičenja u BiH, što se, historijski gledano, u međuvremenu i desilo.

Sloga je od tada, a u pitanju je 2012. godina, pa do ovog trenutka, napredovala za pet rangova nogometnog takmičenja u BiH, i izborila plasman u Premijer ligu BiH, dakle, najjači rang bosanskogercegovačkog nogometnog takmičenja, međutim, nije baš sve išlo glatko.

Sloga je u sezoni 2014/15 prvi put izborila plasman u drugi rang nogometnog takmičenja u BiH, Prvu ligu FBiH, ali zbog neadekvatnog omladinskog pogona nisu dobili neophodnu licencu za nastup u prvoligaškom nogometu, te su i narednu sezonu proveli u Drugoj ligi FBiH, odnosno, u trećem rangu nogometnog takmičenja u BiH.

Ipak, Sloga se ponovo izborila za poziciju koja po završetku sezone vodi u viši rang takmičenja, te su u sezoni 2016/17 po prvi put u svojoj historiji zaigrali u Prvoj ligi FBiH.

Plasmanom u Prvu ligu FBiH trebali su biti zadovoljeni konačni apetiti ovog kluba, barem prema rječima predsjednika kluba, Azmira Husića, koji je svojevremeno imao viziju da Sloga bude rezervni tim drugog, poznatijeg, tuzlanskog kluba, kluba u kojem je od 2013. do 2016. Husić bio predsjednik, FK Sloboda Tuzla.

Međutim, u međuvremenu došlo je do razlaza između FK Sloboda Tuzla i Azmira Husića kao predsjednika tog kluba, te se on tada u potpunosti posvetio FK Sloga Simin Han, i sa potpuno srugačijim vizijama u odnosu na dotadašnje, a vezane za, dakle, FK Sloga Simin Han.

Naredni plan predsjednika Sloge bio je da ovaj klub prvobitno postane jedan respektabilan član Prve lige FBiH, a potom i Premijer lige BiH, što se, opet historijski gledano, i ostvarilo.

Sloga Simin Han je sada član Premijer lige BiH, a predsjednik ovog kluba rekao nam je da je prva stvar koja će biti urađena nakon plasmana kluba u elitni rang nogometnog takmičenja u BiH, biti zvanična promijena imena u FK Tuzla City, što je, dakle, evidentno gotova stvar.

Nadalje nam je Husić objasnio da FK Tuzla City zamišlja, prije svega, kao klub koji će igrati zapaženu ulogu u Premijer ligi BiH, a potom da kroz narednih nekoliko godina klub postane najgledaniji u najjačem rangu nogometnog takmičenja u BiH, te da se napravi iskorak na međunarodnoj nogometnoj sceni, odnosno, u evropskim klupskim takmičenjima.

U tom periodu tranzicije, klub će napraviti vrlo moderan kamp za mlade nogometaše, u kojem će se, prema rječima predsjednika Husića, okupljati svi mladi i talentovani igrači sa šireg područja Grada Tuzla i Tuzlanskog Kantona, igrači koji će biti klupska budućnost.

Konačni cilj koji Azmir Husić ima sa FK Tuzla City jeste taj da od ovog kluba napravi regionalno-evropski priznat nogometni kolektiv, koji će biti prepoznatljiv, između ostalog, i po plasmamu velikog broja talenata iz BiH u velike evropske i svjetske klubove, te klub koji će redovno igrati grupnu fazu nekog evropskog klupskog takmičenja.

U svakom slučaju, i ma kako da bilo u budućnosti, a vezano za FK Tuzla City, očigledno je da je predsjednik ovog kluba, Azmir Husić, čovjek sa jasnom vizijom i ciljem, i čovjek koji je odlučio vlastiti kapital stečen radom u inostranstvu uložiti u BiH, u bosanskohercegovački sport, u FK Tuzla City.

Potez predsjednika FK Tuzla City definitivno je dobar primjer, a ujedno i poziv drugim biznismenima iz BiH koji rade i zarađuju u inostranstvu, da se uz adekvatan pristup, dobru volju, jasnu viziju i cilj, dosta toga dobrog može učiniti za ovu državu, državu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *