11/05/2024

Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2018/19 zvanično starta 21. jula, i današnjom odlukom NS/FS BiH igraće se po novom, trokružnom, sistemu.

Za bosanskohercegovački novi, dakle, trokružni sistem takmičenja u Premijer ligi donijeće i određene novitete, i neka do sada nepoznata pravila takmičenja.

Naime, nakon završetka regularnog toka sezone, narednih 11 kola igraju se na osnovu plasmana iz prvog dijela, konkretno, parovi će biti određeni na osnovu plasmana na tabeli (1-12, 2-11, 3-10, 4-9, 5-8 i 6-7), a bodove i postignutu gol-razliku klubovi prenose u drugi dio, odnosno, treći dio sezone.

U praksi će to značiti također i da će sam sistem favorizovati ekipe koje će zauzeti prvih šest pozicija iz regularnog dijela takmičenja, koje će imati utakmicu više na svom terenu.

Nadalje, prvoplasirani tim nakon regularnog dijela prvenstva garantovano će biti domaćin drugoplasiranom, trećeplasiranom, pa do šestoplasiranog tima, i to će važiti za drugoplasiranog u odnosu na trećeplasiranog, četvrtoplasiranog i tako dalje.

Inače, trokružni sistem garantuje vodećoj četvroki da se nakon regularnog toka neće međusobno sastajati u posljednjih pet kola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *