14/05/2024

Prema istraživanju uglednog evropskog magazina, “Sporting Intelligence”, najplaćenija elitna nogometna liga na svijetu je engleska Premier lieague sa prosječnom godišnjom platom igrača od 3.3 mliona eura, na drugoj poziciji je španska La Liga sa prosječnom godišnjom platom igrača od 2.4 mliona eura, dok je na trećoj italijanska Serije A, sa prosječnom godišnjom platom igrača od 1.7 mliona eura.

Premijer liga Bosne i Hercegovine na ovoj listi je 53. liga svijeta po platama igrača, što spada u red najlošijih najjačih rangova takmičenja po zaradama nogometaša klubova učesnika liga, međutim, bosanskohercegovački premijerligaši definitivno bi mogli razmisliti prilikom dovođenja igračkih pojačanja da ista budu iz sebi slčni ili nešto lošijih, ali tradicionalno nogometno, kud i kamo, talentovanih država, kao što je Nigerija.

Naime, prosječna godišnja plata nogometaša u Premijer ligi BiH iznosi 10.662 eura, što je za bosanskohercegovačke standarde opšteg življenja, ipak, veće od prosječne godišnje plate stanovništva.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *