18/05/2024

Nerijetko se među ljubiteljima nogometa u BiH govori o lošoj posjeti na stadionima od strane publike tokom prventvenih takmičarskih mečeva, kako u Premijer ligi BiH kao najjačem rangu nogometnog takmičenja u BiH, tako i u Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS kao drugom ragnu nogometa u BiH.

Većina njih će reći da je uzrok tome nešto slabiji kvalitet nogometa u odnosu na evropski prosjek, neki su skloni istaći da su uzrok tome visoke cijene karata, dok će pojedini reći i jedno i drugo navedeno.

Povodom toga, mi sa portala sportskevijesti.com analizirali smo razliku u cijenama ulaznica u Premijer ligi BiH, Prvoj ligi FBiH, kao i Prvoj ligi RS, te došli do zanimljivih podataka.

Naime, uzevši u obzir cijene ulaznica za domaće mečeve najtrofejnijih klubova u BiH koji se pri tome u ovoj sezoni takmiče u Premijer ligi BiH, kao što su Željezničar iz Sarajeva, Zrinjski iz Mostara, Sarajevo, Čelik iz Zenice, ili Široki Brijeg, došli smo do podataka da prosječna cijena ulaznice za centralnu tribinu nekog od stadiona navedenih klubova iznosi 7 KM, dok je prosječna cijena ulaznice iza gola ili neke druge ne-centralne tribine kod navedenih klubova u iznosu od 5 KM.

U poređenju sa tim cijenama, u Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS, ako uzmemo u obzir po tri najbolja ovosezonska kluba u obje prvoligaške grupe, kao što su Velež iz Mostara, Olimpik iz Sarajeva, TOŠK iz Tešnja, Borac iz Banjaluke, Sloga iz Gornjeg Crnjelova i Rudar iz Prijedora, došli smo do podataka da prosječna cijena ulaznice za centralnu tribinu nekog od stadiona navedenih klubova iznosi 4 KM, dok je prosječna cijena ulaznice iza gola ili druge ne-centralne tribine kod navedenih klubova u iznosu od 3 KM.

Kada se sve sabere, jasno se vidi da su prosječne cijene karata za mečeve Premijer lige BiH, kao najjačeg ranga nogometnog takmičenja u BiH, duplo skuplje od cijena karata za mečeve Prve lige FBiH i Prve lige RS, kao dakle, drugog ranga nogometnog takmičenja u BiH.

1 thought on “Portal sportskevijesti.com analizira razlike u cijenama karata za gledaoce na mečevima Premijer lige BiH i za gledaoce na mečevima Prve lige FBiH i Prve lige RS!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *